Auton ratissa yhä enemmän 17-vuotiaita

Paimiolainen Miro Tausa sai ajokortin 17-vuotiaana.

Ratin takana on Suomessa jo paljon 17-vuotiaita – erityisesti haja-asutusalueilla. Mikäli nuorella on perusteltu tarve ajokorttiin, sen voi suorittaa 17-vuotiaana viime vuonna voimaan astuneen ajokorttilain mukaan. Näin on toiminut myös paimiolainen Miro Tausa ja 8 500 muuta suomalaisnuorta.

AUTOILU. Paimiolainen Miro Tausa täyttää parin kuukauden päästä 18, mutta autolla hän on ajellut jo kauan.

Olin kirjallisissa sinä päivänä, kun täytin 17 ja ajokokeessa heti seuraavana päivä, kertoo Tausa.

Viime vuoden heinäkuussa voimaan astuneen ajokorttilain myötä perinteinen 18 vuoden ikä ajokortin suorittamiseen ei ole enää ehdoton, vaan jo 17-vuotias voi suorittaa kortin. Tällöin tarvitaan Traficomin poikkeuslupa. Luvan saamiselle pitää kuitenkin olla perusteet.

Laitoin perusteeksi työt Ansion sementtivalimolla ja koulumatkan Turkuun. Päätös tuli saman tien, kertoo Tausa.

Syitä poikkeusluvalle voivat olla pitkä matka töihin tai kouluun, joukkoliikenneyhteyksien puuttuminen kokonaan tai yli tunnin matka- tai odotusaika joukkoliikennettä käytettäessä. Muita erityisiä syitä ikäpoikkeusluvalle voivat olla muun muassa äkilliset muutokset nuoren kanssa saman katon alla asuvan perheen tilanteessa, esimerkiksi ajokortillisen vanhemman sairastuminen tai menehtyminen. Lisäksi perheen toimeentulon turvaaminen tai talouden välttämättömien asioiden hoitamiseen liittyvät kulkemiset ja kuljettamiset ovat päteviä syitä poikkeusluvalle. Moni on saanut poikkeusluvan myös kulkeakseen itsenäisesti harrastuksiin.

Traficomin tilastojen mukaan noin 98 prosenttia kuluneen vuoden aikana käsitellyistä hakemuksista on hyväksytty.

Melkein kaikki kaveritkin sai kortin 17-vuotiaana, Tausa vahvistaa.

Mopoautot vähentymässä

Tausa valmistuu keväällä autokorinkorjaajaksi ja peltoautoilla hän on ajellut jo 8-vuotiaasta asti. Auton käsittely oli siis entuudestaan jo hyvinkin tuttua. Liikennesäännöt taas olivat tuttuja mopoilun kautta. Kovin paljon kortin eteen ei siis tarvinnut nähdä vaivaa.

Isä opetti, joten autokoulussa piti käydä tekemässä vain riskikoe, hän kertoo.

Koska Tausaa opetti hänen oma isänsä, hän pääsi rattiin käytännössä jo 16-vuotiaana, kunhan isä oli kyydissä. Uudistus on saanut monet perheet pohtimaan mopoauton ostoa uudestaan.

Ei niitä enää kovin paljon näy, Tausa toteaa omasta kaveriporukastaan.

Lisäksi 1. marraskuuta tulee voimaan lait, jotka koskevat nopeusrajoitettuja henkilöautoja eli niin sanottuja kevytautoja. Niiden uskotaan syrjäyttävän turvattomina pidetyt mopoautot lopulta kokonaan. Kevytauton huippunopeus on rajattu 60 kilometriin tunnissa. Lisäksi auton tulee olla vuosimalliltaan 2015 tai uudempi ja painoa sillä voi olla maksimissaan 1500 kg.

Kevytauton ajokortti tulee olemaan sama kuin nykyinen mopoautokortti (AM/121-kortti). Kun nuori sitten aikanaan saa henkilöautokortin, nopeusrajoittimen voi ottaa pois ja ajelua voi jatkaa samalla autolla. Kevytauto on muutettava autoksi viimeistään, kun ajoneuvon käyttöönottovuoden päättymisestä on kulunut 10 vuotta.

Jonoja alkanut syntyä

Vaikka Tausalle irtosi lupa viime vuonna heti, nykyään kannattaa varautua odottelemaan kolmisen kuukautta. Poikkeuslupia haetaan tällä hetkellä ennätyksellisen paljon, joten Traficomilla on hakemuksia käsittelyssä ruuhkaksi asti. Sen vuoksi hakemus kannattaa tehdä heti kun mahdollista, kuitenkin aikaisintaan neljä kuukautta ennen 17-vuotissyntymäpäivää.

Syyskuun alussa lupahakemuksia oli Traficomilla käsittelyjonossa 2 500 kappaletta. Parhaillaan käsittelyssä ovat kesäkuun lopussa jätetyt hakemukset.

Hakemuksen liitteeksi kannattaa laittaa esimerkiksi mahdollinen lääkärintodistus, opiskelutodistus, oppilaitoksen todistus liikkumistarpeesta, työnantajan todistus työpaikasta. Lisäksi valmentajan, seuran, yhdistyksen tai muun vastaavan tahon todistus säännöllisestä ja tavoitteellisesta urheilu- tai harrastusmuodosta on relevantti liite. Myös vanhemman vapaamuotoinen selvitys kortin tarpeesta on hyvä liittää mukaan, ellei muita selvityksiä ole.

Hakemuksen käsittely on nopeampaa, jos sen tekee sähköisesti ja lähettää sähköpostilla. Ohjeet hakemukseen ja sähköinen hakemuslomake löytyy osoitteesta ajokortti-info.fi.

Janica Vilen