Don Quijote vierailee syksyllä Turun Kaupunginteatterissa

Red Nose Company / Don Quijote / Photo by Cata Portin

TEATTERI. Red Nose Company valloittaa Suomea tänä syksynä Don Quijoten ja Sancho Panzan kanssa. Don Quijote on kuuden teatterin yhteistuotanto ja esitys nähdään yhdeksällä paikkakunnalla. Esitys sai ensi-iltansa tammikuussa Teatteri Avoimissa Ovissa. Turun Kaupunginteatterissa sitä esitetään 18.9.–15.11.

Näyttelijät Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama ovat toteuttaneet esityksen yhteistyössä Tampereen Työväen Teatterin johtajan Otso Kauton kanssa. Kolmikon aiemmat teokset Juoksuhaudantie ja Punainen viiva ovat olleet menestyksiä ja teoksia onkin esitetty ympäri Suomea yhteensä 200 kertaa.

Don Quijote on kuuden teatterin yhteistuotanto, jossa vapaan kentän teatterit ja laitosteatterit puhaltavat yhteen hiileen. Red Nose Company on hankkeen päätuottaja, osatuottajana toimii Teatteri Quo Vadis. Yhteistuotantokumppaneina ovat Kuopion kaupunginteatteri, Lahden kaupunginteatteri, Turun kaupunginteatteri sekä Tampereen Työväen Teatteri.

– Yhteistyö on kaikille kannattavaa. Me saamme entistä monipuolisempaa ohjelmistoa ja Red Nose Company tavoittaa uusia yleisöjä, kertoo Lahden kaupunginteatterin johtaja Ilkka Laasonen.

Myös näyttelijät ovat samoilla linjoilla.

– Näen tällaisen tuotantomallin kehittämisessä valtavan potentiaalin. Kulttuurin saralla rahoituksen puute on arkipäivää. Resurssejamme jakamalla voimme luoda laajempia hankkeita, toteaa näyttelijä Timo Ruuskanen.

Don Quijote kiertää tällä hetkellä kotimaisia teattereita, mutta tulevaisuudessa esityksen suuntana ovat myös kansainväliset teatterikentät ja -festivaalit. Esityksestä on tekeillä englannin- ja espanjankieliset käännökset.

– Don Quijotella on vahva kansainvälinen potentiaali, ja sille kaavaillaan esitysjaksoa Espanjaan yhteistyössä Suomen Madridin-instituutin ja Alcazar de San Juanin Cervantes-festivaalin kanssa, kertoo esityksen ohjaaja Otso Kautto.

Hän toivoo näkevänsä kansainvälisen yhteistyön lisääntyvän suomalaisella teatterikentällä.

Red Nose Companyn hanke on osa Opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuurivientiohjelmaa.