Naantalin saariston ensimmäisissä sadonkorjuujuhlissa juhlitaan paikallista lähiruokaa lauantaina 14.9. Röölässä

Röölän uusi esiintymislava vihitään käyttöön

NAANTALI. Naantalin saariston kauniin ja puhtaan luonnon keskellä viljellään muun muassa luomuvihanneksia, tyrnimarjaa, varhaisperunaa, viljaa ja härkäpapua sekä leivotaan luomuleipää ja piirakoita. Paikallisten tuottajien herkut ovat esillä tulevana lauantaina 14. syyskuuta Röölän rannassa, kun Naantalin saaristossa juhlitaan ensimmäisiä sadonkorjuujuhlia.

Lähiruoan tuottajien lisäksi markkinoilla on tarjolla erilaisia kädentaitotuotteita.

– Sadonkorjuujuhlat tuovat Röölään sankoin joukoin lähialueiden yrittäjiä, joiden joukossa myös paikallisten rakastamat lähiruokatilat tarjoilevat sadonkorjuun parasta antiaan monessa muodossa, kertoo Röölän kylätoimikunnan aktiivi Tuulamaria Kangaslampi, joka vastaa juhlien järjestelyistä.

Mukana sadonkorjuumarkkinoilla on esimerkiksi Köylijärven tila. Merimaskulaisen lähiruoantuottajan tilalla tarjotaan erilaisten tuotteiden ohessa esimerkiksi mahdollisuus tyrnin itsepomintaan. Tyrnimarjatuotteita on Köylijärven tilalla tarjolla ympäri vuoden, mutta tuorepuristettua tyrnimehua saa juuri sadonkorjuun aikaan syksyllä. Tilalla viljellään myös muun muassa varhaisperunaa sekä härkäpapua, joka puidaan ja kuivataan syksyllä.

Mikolan Luomutila sijaitsee Naantalin Rymättylässä, saariston sydämessä. Tilalla kasvatetaan luomuna kasvihuone- ja avomaavihanneksia, perunaa, marjoja sekä kesäkukkia. Tilalla on viljelty luomuvihanneksia jo 1990-luvulta lähtien. Ekologisuus on tavoitteena koko viljelytoiminnassa ja esimerkiksi joidenkin kasvihuoneiden lämmityksessä käytetään lämmön talteenottoa maasta, näin voidaan käyttää keväällä maahan sitoutuva auringon energia paremmin hyödyksi.

Kinttalan tila Rymättylässä tuottaa muun muassa kananmunia, mansikoita, herneitä ja uusia perunoita. Kinttalan tilalta saa myös suosittua saaristolaislimppua. Tilan pitäjien itse leipomat piirakat ja korvapuustit tuovat herkullisen lisän tilan ruokatarjontaan.

Lähiruokatilojen lisäksi markkinoilla ovat mukana esimerkiksi Brinkhall Sparkling, Pietilän hunajatila, Rieväpojat, Prima-mausteet, Naantalin hunaja, Vaskikäärme, Ullekas, Honkarinteen tila, Kultarannan kioski sekä Sirkka Paavilainen ja Metsätähden maalaistiski. Lisäksi tarjolla on Luonkos-luomukosmetiikkaa, Anssi Leinosen kalaa, Liisa Saarnin Calateia-kalannahkatuotteita, Soili Nurmen omenamehua, Jarmo Juvakan mustaa perunalajiketta, Antti Pesannon jokirapuja, Sillikonttorin ja Jalostajan silliä, Marja Sillanpään käsitöitä sekä tuotteita Susanna Lehtirannalta ja Anneli Stoikkalta.

Myös Röölän kylätoimikunta sekä Naantalin kaupungin asuntomessutiimi ovat paikan päällä tapahtumassa.

Lähiruoka- ja käsityömarkkinoiden lisäksi sadonkorjuumarkkinoilla on muutakin ohjelmaa.

– Kylän muusikot Kaitsu ja Ella soittavat ja laulavat kylän uudella esiintymislavalla, joka vihitään käyttöön tapahtumassa kello 10, Tuulamaria Kangaslampi kertoo.

Keittiömestari Antti Vahtera on sadonkorjuumarkkinoilla kertomassa ja opastamassa lähiruoan saloihin kello 11–14. Tapahtuman juontajana toimii toimittaja Lasse Lähteenmäki. Silliperinnemuseo Dikseli on myös sadonkorjuujuhlien aikaan avoinna ja tapahtumassa järjestetään arvonta, jonka palkintona on 100 euron arvoinen lähiruokatuotekassi.

Röölän sadonkorjuujuhlat järjestetään yhteistyössä Röölän kylätoimikunta ry:n, Naantalin kaupungin ja Visit Naantalin kanssa. Sadonkorjuujuhlat ovat osa Lähimakuja Naantalin saaristosta -hanketta, joka on toteutettu EU:n maaseuturahaston tuella.