Seurakuntakolumni: Nooa ja Greta Thunberg

SEURAKUNTAKOLUMNI. Lapsena kertomus Nooasta ja hänen arkistaan tuntui kummalliselta. Sitä mietti, mikseivät tyhmät ihmiset uskoneet vanhaa ja viisasta Nooaa? Sen sijaan he pilkkasivat ja naureskelivat hänelle.

Sittemmin olen ymmärtänyt, että Nooan sanoma oli kieltämättä aika hämäräperäinen ja mitään etukäteistodisteita tai faktoja hänen julistamastaan vedenpaisumuksesta hänellä ei ollut esittää.

Amerikkalaisessa komedialeffassa Evan – Taivaanlahja (2007) Raamatun kertomus Nooasta on tuotu hykerryttävästi tähän päivään. Elokuvassa tuore kansanedustaja Evan Baxter saa Jumalalta käskyn rakentaa ison arkin vedenpaisumuksen varalta. Kuinka tyhmänä ja täysin järkensä menettäneeltä häntä pidetäänkään! Lopulta Evanin arkki kuitenkin pelastaa hänen kotikylänsä tulvalta.

Nuorten ilmastoliikkeen keulakuva, 16-vuotias ruotsalainen Greta Thunberg saapui vastikään uudelle mantereelle osallistuakseen YK:n ilmastokokoukseen New Yorkissa. On suorastaan hämmentävää huomata, kuinka suuresti Greta Thunbergin viesti muistuttaa Nooan viestiä: käsillä ovat viimeiset ajat tehdä jotain ja tarttua asioihin, jotta välttyisimme suurelta onnettomuudelta.

Ilmassa on toivoa, että maailman vastuulliset johtajat ottavat Gretan sanoista vaarin. Saksan Merkelin, Ranskan Macronin, YK:n Guterresin, Kanadan Trudeaun ja esimerkiksi paavi Franciscuksen sanoissa on ollut sellaisia merkkejä, että ne muuttuisivat yhä enenevässä määrin myös poliittisiksi teoiksi.

Kyse on lastemme tulevaisuudesta. Heillä on oikeus elinkelpoiseen planeettaan. Heillä on samat oikeudet kuin meillä on ollut rakentaa tulevaisuuttaan, haaveilla ja toteuttaa unelmiaan. Vanhemmilla sukupolvilla ei ole oikeutta omalla itsekkyydellään ja ahneudellaan tuhota seuraavan sukupolven elämää. Planeetan hyväksikäyttö on lastemme laiminlyöntiä.

Nooaa ja Greta Thunbergiä ei tietenkään voi läheskään kaikessa rinnastaa. Selvä ero on esimerkiksi se, että Gretan viesti ei ole hämäräperäinen, yliluonnollinen tai mystinen. Päinvastoin, hänen viestinsä on sama kuin maailman tiedeyhteisön viesti. On tieteellinen fakta, että ilmasto romahtaa, jos jatkamme nykymenoa. Googlettamalla vaikkapa sanat ’nuoret saavat tukemme yle’ löytyy Ylen uutinen yli 1200 suomalaisen tutkijan allekirjoittamasta tukikirjeestä nuorille ilmastoaktivisteille. Uutisesta on myös linkki itse tukikirjeeseen, kannattaa ehdottomasti silmäillä tuo tutkijalista läpi.

Kirkolla on tärkeä tehtävä tulevaisuudessa. Tuomme toivoa, kerromme Jumalan pelastusteoista ja hyvästä tahdosta. Sanomaamme on aina kuulunut myös se, että mammonaan kiintyminen on haitallista, omasta luopuminen tekee hyvää sielulle ja että elämän syvempi merkitys löytyy ihan muualta kuin rahasta.

Ville Niittynen

Kaarinan kirkkoherra

Turun lääninrovasti