Seurakuntakolumni: Jeesusteippi pelastaa!

SEURAKUNTAKOLUMNI. Uhrataanpa hetki yhdelle kaikkien aikojen tarpeellisimmista ja monikäyttöisimmistä keksinnöistä. Keksinnölle, jolle on käyttöä niin rakennusmiehillä ja mekaanikoilla kuin artesaaneillakin, ja jota voidaan hyödyntää niin tavaroiden kiinnittämiseen, muistilappuina kuin joissain tapauksissa jopa ensiapuvälineenä. Tämä universaali yleishyödyke ei ole mitään niin tavanomaista kuten pyörä tai tuli, vaan kyseessä tietysti ilmastointiteippi, kavereiden kesken jeesusteippi tai jesari.

Tämä nimitys ”jeesusteippi” on tarkemmin ajateltuna huomattavasti osuvampi kuin tuo virallinen nimi “ilmastointiteippi”. Kyseistä teippiä kun ei ilmastointiasennuksissa nykyään enää edes käytetä. Sen sijaan lempinimikaiman kanssa teipiltä löytyy huomattavasti enemmän yhteistä, lähtien siitä että sekä Jeesus että jesari saavat ihmeitä aikaan. Eivätkä yhtäläisyydet tähän lopu.

Alun perin jeesusteippi kehitettiin toisessa maailmansodassa vedenkestäväksi ammuslaatikoiden sulkijaksi. Samaa viestiä Jeesuskin toi, ammuslaatikoiden ja asekaappien lopullista sulkemista. Silmä silmästä -ajattelun sijaan Jeesus kehottaa kääntämään sen kuuluisan toisen posken ja antamaan väärintekijöille anteeksi.

Jeesusteippi on vedenpitävää, se kelluu, ja esimerkiksi jesarilla paikattu kumivene kelluu myös. Ja hyvinhän tuo Jeesuskin pinnalla pysyi, ihan itsekseen vettä pitkin käyskennellessään kuin pienessä kalastajaveneessä myrskyn keskelläkin. Myös Pietari onnistui tempussa hetken aikaa, vaikka uskonpuutteessa pian vajosikin aaltoihin. Olisiko jesarista ollut apua, mene ja tiedä. Älkää kokeilko tätä kotona.

Kuten sanottua, jeesusteippiä voidaan käyttää myös ensiapuvälineenä. Siitä voidaan hätätapauksessa tehdä vaikkapa olkatuki, sillä voidaan sitoa haavoja, ja käytetäänpä teippiä varsin yleisesti jopa syylien hoitoon. Myös Jeesukselle sairaiden parantaminen oli lähes arkipäiväistä työtä.

On kuitenkin yksi käyttötarkoitus, johon jeesusteippi ei sovellu, vaikka Hollywood-elokuvat sinnikkäästi toisin väittävätkin. Suuta jeesusteipillä ei nimittäin voi sulkea. Siihen se ei yksinkertaisesti sovellu, kokeile vaikka. Myöskään Jeesuksesta emme yksinkertaisesti voi emmekä edes saa vaieta. Lähetyskäskyssä meitä ei ainoastaan kehoteta, vaan nimenomaan käsketään julistamaan evankeliumia kaikille kansoille, eikä tämä työ ole vieläkään valmis.

Yksi eroavaisuus Jeesuksella ja jesarilla kuitenkin on. Me ihmiset yritämme korjata kaiken jeesusteipillä. Siihen Jumala käytti nauloja.

Tomi Aho, nuorisotyönohjaaja, Raision seurakunta