Sauvon kunnanvaltuuston puheenjohtaja vaihtui kesällä

Seutusanomien haastattelussa sekä vanha puheenjohtaja Jari Hakkarainen että uusi puheenjohtaja Erkki Paaskunta.

Sauvon kunnan taloudellinen tilanne huolettaa poliitikkoja, mutta ratkaisukeinoista ollaan eri mieltä. Kärjistynyt tilanne johti kesän aikana henkilövaihdoksiin. Kesän kuluessa on tarkoitus laatia talouden tasapainotusohjelma. Avustushakemus valtiovarainministeriöön tehtäneen elokuun loppuun mennessä.

SAUVO. Sauvon kunnan poliittisella kentällä kuohui kesäkuussa, kun pari vuotta kunnanvaltuustoa luotsannut kokoomuksen Jari Hakkarainen päätti erota koko valtuustosta. Hänen tilalleen valittiin pitkän linjan kuntapoliitikko Erkki Paaskunta – niin ikään kokoomuksesta.

Hakkaraisen eron syynä oli pettymys kuntaorganisaatioon.

– Totesin, että nyt on aika lopettaa tuulimyllyjä vastaan taistelu. Kun eletään tällaista taloudellista tilannetta, jossa rakennuksetkin on homeessa, olisi koko kunnan hallinto pitänyt suunnitella uusiksi. Kun on kyseessä pieni kunta, organisaation pitäisi olla kevyt. Laki ei velvoita Sauvoa pitämään yllä näin raskasta, kallista ja vanhanaikaista organisaatiota, Hakkarainen sanoo.

Myös työn organisoinnissa hän näki kehitettävää.

– Kunnassa on 3 000 asukasta ja 150 työntekijää. Sairaanhoito ja opetus on tietysti pakko hoitaa hyvin, mutta kunnassa on myös paljon aivan turhaa henkilöstöä. Se on osittain myös työn organisoinnin ongelma. En ollut tyytyväinen kunnanjohtajan tapaan toimia, hän sanoo.

Lopetettuaan valtuustossa, hän päätti laittaa myös talonsa myyntiin. Tavoitteena olisi muuttaa pääkaupunkiseudulle, missä hän on koko ajan työskennellyt pianistina ja musiikin lehtorina. Hän on toiminut pitkään muun muassa Jorma Uotisen ja Johanna Rusasen pianistina.

– Olen tuonut tuttuja artisteja esiintymään myös Sauvoon erilaisiin tilaisuuksiin. Nyt annan voimavarani Helsingin seudulle, hän sanoo.

Vaikka pettymys paistaa miehen äänestä, jäi hänelle Sauvosta hyviäkin muistoja:

– Kuntalaisilta saamani palaute on lämmittänyt mieltä erityisen paljon. Kun jättäydyin pois valtuustosta, viestien määrä oli ihan valtava. Se osoitti, etten ollut tehnyt turhaa työtä. Kahden vuoden ajan yritin vaikuttaa siihen, että Sauvoa oltaisiin kehitetty paremmaksi kuntalaisia eikä poliitikkoja varten, hän kommentoi.

Uusi puheenjohtaja luottaa yhteistyön voimaan

Erkki Paaskunta johti kesäkuun kokouksen loppuun tultuaan valituksi uudeksi puheenjohtajaksi. Nyt hän yrittää aloittaa valtuuston syyskauden puhtaalta pöydältä.

– On erityisen tärkeää, että kaikilla eri toimijoilla on kunnassa hyvä ja luottamuksellinen suhde. Kunnan työntekijöillä, luottamushenkilöillä, yrittäjillä, vakituisilla asukkailla, kesäasukkailla, kulttuuriväellä ja jalkapalloväellä pitäisi kaikilla olla yhteinen näkemys, hän uskoo.

Paaskunta on jo pitkän linjan kuntapoliitikko. Hän istuu valtuustossa nyt kuudetta kautta. Hallituksessa hän oli yhtä mittaa 16 vuotta ja palaa nyt kahden vuoden tauon jälkeen hallituspöytään valtuuston puheenjohtajan ominaisuudessa. Hän jatkaa edelleen sosiaali- ja terveyslautakunnassa sekä Paimion–Sauvon kansanterveyskuntayhtymän hallituksessa. Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtajuudesta hän luopui kesällä ja tehtävä siirtyi Johan Söderholmille.

– Yritän olla asiakeskeinen puheenjohtaja. En välitä julkisuudesta, vaan pyrin hoitamaan asioita yhdessä toisten kanssa. Tässä asemassa täytyy oma puoluetaustakin jättää vähän taka-alalle, jotta voi ajaa eteenpäin koko valtuuston yhdessä sopimia asioita. Koen, että minulla on erittäin hyvät suhteet eri valtuustoryhmiin, jonka uskon auttavan asioiden hoidossa, hän kertoo.

Taloudellinen tilanne huolettaa

Uusi puheenjohtaja on edellisen tapaan huolissaan Sauvon taloudellisesta tilanteesta.

– Meillä on meneillään isot rakentamishankkeet. Koulun lisäksi koko kunnallistekniikka kaipaa saneerausta. Tulossa on myös Miinantuvan korvaaminen uudella päiväkodilla ja kunnanvirastonkin kohtalo on edelleen avoinna, hän listaa.

Vaikka taloudelliset haasteet ovat valtavat, Sauvossa on melko suuri yksimielisyys siitä, että itsenäisesti jatketaan, mikäli se suinkin on mahdollista. Uusi puheenjohtaja uskoo, että talous saataisiin kohenemaan tonttien myynnillä ja sitä kautta uusilla asukkailla.

– Yhteiskunnan trendit vaihtelee. Nyt ihmiset suuntaavat kaupunkeihin päin, ja meilläkin on asukasluku laskenut pitkän nousuvaiheen jälkeen. Mutta trendit voivat muuttua milloin vain, hän pohtii.

Paaskunta näkee Sauvossa paljon potentiaalia.

– Täällä on aivan ensiluokkainen luonto ja merellisyys. Kaikenlainen vapaaehtoistoiminta on aivan omaa luokkaansa. Sauvon koetaan kuitenkin olevan paljon kauempana Turusta ja Salosta kuin se oikeasti onkaan, puheenjohtaja toteaa.

Paaskunnalla itsellään on Sauvossa maatila, jota hän hoitaa edelleen, vaikka nauttiikin jo työeläkettä.

Janica Vilen