Marjastamisesta tuli tuottoisa kesätyö

Zećir Kahrimanovićilla oli heinäkuussa kuukauden tauko suomen kielen kurssiltaan. Hän päätti käyttää vapaa-ajan hyödyksi poimimalla mustikoita ensin itselleen ja sitten myyntiin.

Raisiolainen Zećir Kahrimanović teki heinäkuussa hyvän tilin poimimalla ja myymällä mustikoita. Nyt hän odottaa puolukkasatoa kypsyväksi.

HARRASTUKSET. Raisioon viime vuonna Bosniasta rakkauden perässä muuttanut 21-vuotias Zećir Kahrimanović poimi heinäkuussa yli 200 kiloa mustikkaa ja myi ne Facebookin kautta löytämilleen ihmisille. Mustikka kypsyi heinäkuun puolivälissä ja poimittavaa riitti noin kolmeksi viikoksi.

Parhaat paikat löytyi lopulta Raisiosta, Naantalista ja Paimiosta, hän paljastaa.

Maatalousteknikon koulutuksen Bosniassa saanut Kahrimanović opiskelee parhaillaan suomen kieltä. Kielikurssi kestää vuoden loppuun ja sen jälkeen on tarkoitus etsiä töitä. Idea mustikoiden poimimiseen tuli rahan tarpeesta. Hän pyysi kilosta 8,5 euroa, mikä on kuitenkin reilusti vähemmän kuin torihinta.

Tulen iloiseksi siitä, että voin myydä mustikkaa edullisesti esimerkiksi vanhuksille, jotka eivät enää pääse itse keräämään. Ja tälläkin hinnalla sain tosi hyvän tilin, hän kertoo.

Kahrimanović poimi mustikoita aina tilauksesta, jolloin marjojen varastoinnista ei tarvinnut huolehtia. Hyvä putsauspaikka löytyi anopin luota Ihalasta. Vaimo ja anoppi olivat muutenkin välillä apuna, jos isoja tilauksia tuli paljon.

Heikko sato – hyvä tekniikka

Parhaat mustikka-apajat löytyy kosteista metsistä. Paikalliset erot mustikkasadossa olivat tänä vuonna erityisen suuria.

Tämän vuoden mustikkasato jäi valtakunnallisesti mitattuna keskimääräistä heikommaksi. Luonnonvarakeskuksen mukaan heikkoa satoa selitti osaltaan kesän 2018 kuivuus ja helteet, jotka saattoivat vähentää kukka-aihioiden muodostumista viime syksynä.

Ja vaikka mustikkaa löytyi, se oli paikoin niin pientä, ettei sen poimiminen maksanut vaivaa. Sekin osaltaan kasvatti Kahrimanovićin poimiman mustikan kysyntää. Häneltä poimiminen sujui nopeasti vähän huonommillakin apajilla.

Zećir on ihan uskomattoman nopea poimimaan. Hänellä menee kuuden kilon sangon poimimiseen tunti tai kaksi, kun minulla voi mennä kolme tai neljä tuntia. Äitini sanoo häntä robotiksi, kun hän on niin nopea, Kahrimanovićin vaimo hymyilee.

Välineistä nopeus ei ole kiinni. Kahrimanovićilla oli käytössä perinteisesti vain poimuri ja ämpäri. Hänen nopeutensa on ihme siinäkin mielessä, että hän kävi mustikkametsällä ensi kerran vasta viime kesänä, kun hän muutti Suomeen.

Ei Bosniassa ole tällaisia metsiä, siellä on enemmän niittyjä. Aluksi minusta tuntui, että Suomi on täynnä pelkkää metsää, hän nauraa.

Mustikkaa hän ei ollut koskaan ennen maistanut. Sitä ei edes myydä Bosniassa.

Ensimmäisen kerran, kun maistoin mustikkaa, olin ihan järkyttynyt. Mutta se ensimmäisenä käteen osunut mustikka olikin raaka. Kun maistoin kypsän mustikan, innostuin heti, hän kertoo hymyillen.

Nyt heillä on omakin pakkanen täynnä mustikkaa. Siitä valmistuu muun muassa piirakkaa ja smoothieta.

Seuraavaksi puolukkaan

Puolukka kypsynee kuun vaihteessa.

Puolukan pölytys on onnistunut hyvin ja satonäkymät ovat Luonnonvarakeskuksen mukaan suotuisat. Sadosta on tulossa raakilehavaintojen perusteella vähintään kohtuullinen. Pääsato kypsynee poimittavaksi Etelä-Suomessa elo–syyskuun vaihteessa.

Kahrimanovićilla on jo ennakkotilauksia valmiina odottamassa. Puolukka-aikaa hän odottaa innolla myös siksi, ettei helteet ja hyttyset hidasta poimimista.

Marjanmyynti verovapaata tuloa

Verovapaata tuloa metsästä.

Voit myydä verovapaasti jokamiehen oikeudella poimitut marjat itse torilla tai tienvarren levähdyspaikalla, kunhan toiminta on harrastelijamaista ja satunnaista. Saat myydä marjat verovapaasti myös suoraan ravintolalle tai tukkuostajalle. Verovapaus edellyttää, ettei marjoja ole jatkojalostettu eli esimerkiksi survottu, makeutettu tai pakastettu.

Selkäliiton vinkit marjanpoimintaan:

Jokaiselle marjalle täytyy kumartaa, mikä saattaa saada selän kunnon juntturaan.

Vähennä kehon yksipuolista kuormitusta ja raajojen puutumista vaihtelemalla asentoa usein, noin kymmenen minuutin välein, tai ennen kuin raajat puutuvat. Tauota maasta poimintaa, nouse välillä ylös ja ojenna selkääsi.

Vaihtele perinteistä poiminta- eli kyykkyasentoa: Poimi marjoja toispolvikyykyssä, poimi istuen matalalla retkituolilla tai ämpärillä, tai poimi seisten ja käytä apuna pitkävartista marjapoimuria.

Vadelmia poimiessa kätevä apuväline on kaulaan ripustettava pieni kevyt keräysastia. Se vapauttaa molemmat kädet keräystyöhön, eikä astiaa tarvitse kannatella. Kun astia täyttyy, tyhjennä se isompaan ämpäriin.

Pidä taukoja ja tee palauttavia liikkeitä ja taukojumppaa poiminnan lomassa.

Venyttele vielä kotona kevyesti poimintasession jälkeen.