Punamultamaalia, riukuaitaa ja pärekattoa

Vapaaehtoisleiriläiset uutterina Kauppilan Umpipihalla

Aihetta hymyyn. Turun museokeskuksen tutkija John Björkman ja leirikoordinaattori Anne Kleinbauer ovat tyytyväisiä vajaan kahden viikon aikaansaannoksiin talkooleirillä.

Laitilan Koukkelan kylässä sijaitsevaa museokokonaisuutta Kauppilan Umpipihaa kunnostettiin heinäkuun lopulla kansainvälisin vapaaehtoisvoimin. Leirin aikaansaannoksiin voi kätevästi tutustua elokuun viimeisenä sunnuntaina, kun Kauppilan Umpipihalla vietetään perinteistä elojuhlaa. Kunnostustyöt jatkuvat edelleen. Esimerkiksi tuulimylly on saamassa uudet siivet.

LAITILA. Heinäkuun viimeisen parin viikon ajan Laitilan Koukkelan kylässä Kauppilan umpipihan museomiljöössä kävi melkoinen tohina, kun European Heritage Volunteersverkoston vapaaehtoisleiriläiset kunnostivat kulttuurihistoriallisesti arvokkaan ympäristön rakennuksia.

Talkooleiriläiset pääsivät tekemään riukuaitaa. Vitsakset haettiin tuoreina metsästä.

Leirin aikana rakennusten seiniä maalattiin aidolla punamultamaalilla, rakennettiin riukuaitaa ja uudistettiin pärekattoa. Lisäksi paikalle pystytettiin vinttikaivo.

– Kun aikanaan EHV-verkostosta otettiin maakuntamuseoon yhteyttä ja kysyttiin alueelta sopivaa kohdetta kunnostustoimiin, niin varsin pian päädyimme tarjoamaan ainutlaatuisuutensa vuoksi Kauppilan Umpipihaa. Sen uhkana oli myös rapistuminen nopeammin kuin mitä kohdetta ehditään korjata, kertoo Turun museokeskuksessa tutkijana toimiva John Björkman. Hän toimi myös leirin johtajana.

– Kauppilan Umpihan tekee ainutlaatuiseksi muun muassa se, että rakennukset ovat alkuperäisillä paikoillaan. Vanhimmat rakennukset ovat 1600–1700-lukujen vaihteesta.

– Verkosto pyrkii edistämään erityisesti syrjäisemmillä seuduilla sijaitsevien kulttuuriperintökohteiden ylläpitoa ja kunnostusta sekä aktivoimaan erityisesti nuoria vapaaehtoistyöhön, Björkman sanoo.

Kansainvälistä nikkarointia

European Heritage Volunteers verkoston ensimmäiseen Suomen tapahtumaan osallistui leiriläisiä kaikkiaan yksitoista kymmenestä eri maasta, muun muassa Brasiliasta, Intiasta, Puolasta ja Valkovenäjältä.

– Heidän majoituksensa järjestyi Koveron koululle ja heille tarjottiin myös ruoka ja työnohjaus. Leirin työnohjaajina toimivat Veikko Virkkunen sekä Sauli Nurminen.

Björkman sanoo leiriläisten, joista moni oli arkkitehti- ja entisöintiopiskelijoita, saaneen myös eksoottisia kokemuksia leiriajalta.

– Muun muassa riukuaidan sidosvitsakset haimme porukalla suoraan metsästä, joten voi vain kuvitella, miten ainutlaatuinen kokemus tällainen työskentely on suurimalle osalle leiriläisistä, Björkman sanoo ja kertoo jokaisen leiriläisen suostuneen myös saunomaan leirin aikana. Osa harkinnan jälkeen, mutta kuitenkin.

Valmista pärekattoa syntyi kansainvälisellä porukalla. Edustalla punamultamaalin keittämiseen käytetty tynnyri.

Yksi EHV:n leirikoordinaattoreista, saksalainen Anne Kleinbauer, oli haltioissaan vajaan kahden viikon työskentelystä laitilalaisessa talonpoikaskulttuurin kehdossa.

– Uskomattoman hienoa kuvitella, miten osassa näistä rakennuksista on ollut asukkaita jo 1600-luvulla ja miten vähän ympäristö on muuttunut vuosisatojen aikana.

Kleinbauer kertoo käyntinsä Suomessa olevan ensimmäinen ja hän ihastui kertaheitolla maaseutumiljööseen.

Leirin järjestivät Varsinais-Suomen maakuntamuseo ja Laitilan kaupunki yhdessä European Heritage Volunteers verkoston kanssa.

Elojuhlat Kauppilassa

Kunnostusleirin aikaansaannoksiin voi kätevästi tutustua elokuun viimeisenä sunnuntaina, kun Kauppilan Umpipihalla vietetään perinteistä elojuhlaa. Juhla alkaa kello 13 ja luvassa on suomalaisia kansanlaulusovituksia ja kevyttä klassista musiikkia Johanna ja Mika Kaarton esittäminä. Ennen uutispuuron syöntiä kirkkoherra Petri Laitinen pitää hartauden.

Tilaisuus on Kauppilan salissa, jossa on nähtävillä Seppo Paavolan kokoama näyttely jälleenrakennusajan kelloista.

Elokuun viimeinen sunnuntai on Varsinais-Suomen museopäivä, jolloin maakunnan useimpiin museoihin, kuten Kauppilaan, on vapaa pääsy.

Kauppilan umpipihan museokausi on päättymässä. Laitilan Oppaat -yhdistys on tänäkin kesänä vastannut museon aukipidosta; ennakolta sovittavat ryhmäopastukset ovat mahdollisia vielä alkusyksyn aikana. Kunnostustyöt jatkuvat edelleen, ja niinpä tuulimylly on saamassa uudet siivet.

Rainer Tähtinen