Naantalin nuorisotoimen 60-vuotiseen historiaan mahtuu monenlaista

Kaisa-Lena Rauharinne ei itse mopoillut nuoruudessaan, mutta edellisen vuosituhannen ”pappatunturit” toivat silti nuoruusmuistoja mieleen.

Viime vuosisadalla nuoret kokoontuivat isoihin porukoihin. Suosittuja kokoontumispaikkoja ovat olleet Neste, Hesburger, kirkkopuisto, vanha linja-autoasema ja kelien salliessa Kailon saari sekä Lappalaisten mäki Kuparivuorella. Nykynuoret viihtyvät aiempaa enemmän kotona.

NAANTALI. Naantali-Päivän yhteydessä juhlittiin 60-vuotiasta Naantalin nuorisotoimea perjantaina 23. elokuuta. Kirkkopuistoon pop-up-nuokkarin pystyttäneet nuorisotoimen aktiivit muistelivatkin mielellään sitä, miten nuorison käyttäytyminen on vuosien varrella Naantalissa muuttunut.

Nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja Kaisa-Lena Rauharinne on työskennellyt naantalilaisen nuorison hyväksi yli 20 vuoden ajan. Rauharinne toteaa heti aluksi, että vaikka puitteet muuttuvat, nuoret pysyvät pitkälti samanlaisina – sukupolvet vain vaihtuvat. Toki erojakin nuorison toiminnassa löytyy.

– Tätähän on tutkittu ihan valtakunnallisestikin, ja yksi iso muutos on se, että nuoret viihtyvät nykyisin entistä enemmän kotonaan. Kun kaikilla nuorilla on älykännykät ja niissä erilaisia some-kanavia, yhteydenpito kavereihin onnistuu kotisohvalta, kertoo Rauharinne.

Nuoret halusivat pois aikuisten valvonnasta

Vielä viime vuosisadalla älykännykät ja sosiaalinen media olivat tuntemattomia, joten nuoret kokoontuivat yhteen – isoihinkin porukoihin aikaa viettämään.

– Naantalissa suosittuja kokoontumispaikkoja ovat olleet Neste, Hesburger, kirkkopuisto ja kelien salliessa Kailon saari. Vanha linja-autoasema ympäristöineen oli usein nuorten kokoontumispaikkana. Niin ja tietenkin myös Lappalaisten mäki Kuparivuorella, muistelee Rauharinne.

– Kokoontumispaikathan ovat osittain aikuisten vapaaehtoisten partioinnin myötä vaihtuneet – nuorillahan oli tarkoitus päästä aikuisten silmien alta pois, nauraa Rauharinne.

Vapaaehtoiset aikuiset ovat olleet turvaamassa nuorten ulkona liikkumista erityisesti kevätjuhlien aikaan – jolloin valitettavan monilla nuorilla on päihteitä nautittavanaan.

Nykyäänkin nuoria kokoontuu esimerkiksi Kuparivuorelle ja keskustan ravintoloihin, mutta kokoontuvat porukat ovat pienempiä – eikä läheskään kaikilla ole päihteitä mukanaan.

Mopoilu kuuluu nuoruuteen

Nuorisotoimen 60-vuotisjuhlassa Naantalin Kirkkopuistossa oli toimintaa esittelevän pop-up-nuokkarin lisäksi esillä mopoja eri vuosikymmeniltä – vanhojen ”pappatunturien” lisäksi myös viime vuosina suosituiksi nousseita skoottereita.

– Mopoilu kuuluu nuoruuteen, siksi halusimme näytille eri-ikäisiä mopoja. Mopoideassa oli myös se tarkoitus, että haluamme muistuttaa kaikkien olleen joskus nuoria – pappatunturien omistajat olivat mopot saadessaaan oman aikansa nuorisoa, kertoo Rauharinne.

Nykyisin Naantalin nuorisotoimen työt jakautuvat eri paikkoihin. Karvetin ”monnari” on tietenkin yksi tärkeistä tukikohdista, mutta nuorisotoimen ihmiset jalkautuvat erityisen paljon kouluihin.

– Kouluyhteistyö on varmasti paras tapa saada yhteys kaikkiin nuoriin. Kohderyhmämmehän on tällä hetkellä erityisesti 13–18-vuotiaat, ja heidät tavoitetaan parhaiten koulumaailmassa.

Kouluyhteistyöhön kuuluvat muun muassa ohjaukset Rennox-ryhmässä, ystävätoiminta, Jopo-luokissa vierailut ja Vertti-vertaistiedottaja -toiminta.

– Järjestämme lisäksi erilaisia aktiviteetteja yläkoululaisille ja käymme tapaamassa nuoria koulupäivän aikana, Rauharinne päättää.

Marko Vuosjoki