Kustavin saaristolaismuseolla vietettiin synttäreitä

50-vuotias ja huippukunnossa!

Museonhoitaja ja Kustavin kunnan kirjastonhoitaja-kulttuurisihteeri Anna Leimola-Blomqvist kertoi kesän olleen ennätysvilkas Kustavin saaristolaismuseolla.

Kustavin saaristolaismuseo on harvinainen, kunnan ylläpitämä saariston perinteitä kunnioittava museo.

KUSTAVI. Etelä-Varstalan kylässä, lyhyen lossimatkan päässä Kustavin keskustassa oleva saaristolaismuseo on jo 50-vuotias, mutta yhä huippukunnossa. Yksi syy museon hyvään kuntoon ja sen aktiiviseen toimintaan kesäkaudella on se, että museo on Kustavin kunnan ylläpitämä.

Museota hoitaa monen muun tehtävänsä ohella kunnan kirjastonhoitaja-kulttuurisihteeri Anna Leimola-Blomqvist.

– Tämä on ensimmäinen vuoteni museonhoitajana. Tehtävä haluttiin yhdistää kirjastonhoitajan tehtävän kanssa, ja ainakin tämän lyhyen kokemukseni perusteella yhdistelmä toimii oikein hyvin, kertoo Leimola-Blomqvist.

Toissa sunnuntaina Kustavin saaristolaismuseolla vietettiin 50-vuotispäiviä hyvin vapaamuotoisessa ja epävirallisessa juhlassa.

– Emme pidä mitään puheita, nauroi Leimola-Blomqvist.

– Tilaisuus on hyvin vapaamuotoinen. Pidämme museon ovia avoinna ja museo-opas kiertää ihmisten kanssa museossa.

Museon 50-vuotisjuhlan kutsussa kannustettiin ihmisiä myös pukeutumaan kansallispukuihin ja erityisesti Kustavi-pukuihin, mutta Kustavi-pukuja ei valitettavasti juurikaan juhlapäivän aikana nähty.

Ennätyskesä takana

Kustavi on tunnetusti kesäkunta – heinäkuussa kunnan ”asukasluku” moninkertaistuu kesäkävijöiden myötä. Juhannuksesta alkanut saaristolaismuseon sesonki oli tänä vuonna ennätysvilkas, erityisesti heinäkuun suuren kävijämäärän ansiosta.

– Juhannusviikonloppuna museolla kävi jo paljon ulkomaalaisia, ja heinäkuussa kävijöitä oli ennätysmäärä. Meillähän käy vuosittain noin 1000–2000 vierasta. Tämän vuoden lukuja en ole vielä laskenut, mutta ennätyskesä tämä tosiaan vaikuttaa olevan, iloitsi Leimola-Blomqvist.

Kustavin kunta markkinoi saaristolaismuseota kuntaesitteissään ja kesäasukkaille menevissä kesätiedotteissa sekä tietenkin sosiaalisessa mediassa. Tehokkain markkinointi on kuitenkin tyytyväinen asiakas.

– Viidakkorumpu kun laulaa, niin se houkuttelee väkeä erittäin tehokkaasti. Hyvillä mielin museolta lähtevä asiakas kertoo hyvistä kokemuksistaan myös tutuilleen.

Ensimmäistä kertaa Kustavin saaristolaismuseossa vieraileva kävijä usein ihmetteleekin, miten museo on onnistuttu pitämään niin hyvässä kunnossa ja edustavana.

– Kustavin kunta on satsannut tähän museoon. Monet vastaavat museot ovat yhdistysten ylläpitämiä, ja niillä ei useinkaan ole vastaavia resursseja kuin kunnilla, selittää Anna Leimola-Blomqvist saaristolaismuseon ammattimaista otetta.

Museorakennuksessa toimi kyläkoulu vielä 1950-luvulla, joten museotila on ollut pitkään keskeinen osa Kustavin kunnan toimintaa. Museon esineistö antaa kattavan katsauksen kustavilaiseen historiaan.

Ja vaikkei niitä Kustavi-pukuja kovin montaa päivän aikana nähty, oli museonhoitaja kuitenkin laittanut ylleen Kustavi-hameen.

– Olisin laittanut jakunkin, mutta se ei valitettavasti ole vielä ihan valmis. Äitini ompeli minulle tämän Kustavi-hameen, kertoi Anna Leimola-Blomqvist.

Marko Vuosjoki