Laitilan kaupunginjohtajasta seutukaupunkien puheenjohtaja

Johanna Luukkosen aisapariksi varapuheenjohtajaksi valittiin Ari Nurkkala, joka toimii Raahen kaupunginjohtajana. Kuva: Essi Ratia.

LAITILA. Seutukaupunkiverkosto kokoontui keskiviikkona 28. elokuuta verkostotapaamiseen, jonka yhteydessä väistyvän puheenjohtajan, Huittisten kaupunginjohtajan Jyrki Peltomaan, tilalle valittiin yhteisellä päätöksellä Laitilan kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen.

Iltapäivän aikana kokoontuneessa seutukaupunkifoorumissa kuultiin elinkeinoministeri Katri Kulmunia, joka on viime päivinä noussut otsikoihin esittäessään aluekehityksen rahanjaon painopisteen muutosta. Kulmuni on puheenvuoroissaan tuonut esille, kuinka seutukaupunkien elinvoimaisuutta tulisi tukea entistä enemmän maakuntien keskuskaupunkien sijaan.

Seutukaupunkien uusi puheenjohtaja Luukkonen on ottanut ilolla vastaan Kulmunin linjaukset.

Seutukaupunkien teollinen ja vientiin painottuva yrityspohja tekee meistä Suomen elinvoiman näkökulmasta todella merkityksellisiä, toteaa Luukkonen.

Seutukaupungeissa asuu miljoona ihmistä, Luukkonen myös muistuttaa.

Kuntaliiton määritelmän mukaisesti seutukaupungeiksi lasketaan kaupungit, jotka ovat seutunsa ja talousalueensa keskuksia tai keskuspareja, mutta eivät ole maakuntien keskuksia. Ne ovat muodostaneet luontaisen palvelujen, talouden ja elinvoiman keskuksen. Tällaisia kaupunkeja on Suomessa yhteensä 55 – muun muassa Rauma, Laitila ja Uusikaupunki lasketaan seutukaupunkiverkoston kaupungeiksi.