Maskulainen Kallelan luomutila avaa ovensa Suomen luonnon päivänä

Nuku yö laitumella -tilaisuus huipentaa Suomen luonnon päivän Niemenkulmalla

Kallelan luomutila
Suomen luonnon päivänä Maskun Niemenkulmalla päästään tutustumaan paimennusnäytöksiin. Laitumella voivat myös ennakkoon ilmoittautuneet yöpyä. Kuva: Kallelan luomutila.

MASKU. Suomen luonnon päivän avoimia ovia vietetään Maskussa, Kallelan luomutilalla lauantaina 31. elokuuta kello 12–15. Ohjelmassa on paimennusnäytöksiä, luontopolku, pop up -latokahvila ja -puoti sekä esittelyssä maatalouskoneita. Tilaisuus on sisäänpääsymaksuton.

Tilalla laiduntavien Mäksmäen lammastilan ahvenanmaan lampaiden paimennusnäytös järjestetään kello 12.30 ja 14.00. Näytösten välissä voi saada tietoa laidunnuksesta ja paimennuksesta, ja paimenkoirat ovat rapsuteltavissa. Näytöksen järjestelyistä vastaa paikallinen luonnonsuojeluyhdistys SLL Hirvijokilaakso ry.

Läheisten peltojen, lammaslaitumen ja metsän halki kulkee luontopolku, jonka varrella voi sään salliessa itse paistaa lettuja nuotiolla pientä maksua vastaan. Lisäksi polun varrella voi tutustua saman päivän iltana järjestettävän Nuku yö laitumella -tapahtuman telttakylään ja kokeilla salkopallon pelaamista. Luontopolun pituus on noin 1 kilometri.

Tapahtuma sijaitsee Kallelan vanhan vilja-aitan ja makasiinin ympäristössä Niemenkulmalla. Autoille on paikoitus viereisellä nurmipellolla, opastus Niemenkulmantieltä. Kimppakyydit ja fillari ovat suositeltuja vähäisen tilan vuoksi.

Luonnon päivä luomutilalla on valtakunnallinen tapahtuma, joka järjestetään vuosittain Suomen luonnonpäivänä.

Nuku yö laitumella

Suomen Ladun Nuku yö ulkona -haasteeseen osallistuva Kallelan luomutila kutsuu kävijät yöpymään lammaslaitumella Suomen luonnon päivänä.

Yöpyminen tapahtuu Kallelan luomutilan lammaslaitumella, joka on hoidossa olevaa arvokasta perinnemaisemaa. Tapahtuman ajaksi lampaat on siirretty läheiselle toisella laitumelle, näin säilyy yörauha niin ihmisillä kuin lampaillakin. Lampaita voi kuitenkin käydä ohjatusti katsomassa illan aikana toisella laitumella.

Osallistujille on tarjolla iltanuotiolla lättyjä ja kahvia/teetä sekä aamulla puuroa ja kahvia/teetä. Lisäksi alueella on ulkohuussi ja juomavettä. Osallistujat tarvitsevat oman teltan ja yöpymisvarusteet, säänmukaisen vaatetuksen ja omat ruokailuvälineet. Muutamia telttoja on saatavilla myös järjestäjiltä, jos omaa telttaa ei ole. Mukaan kannattaa varata myös omaa evästä.

Alueelle voi saapua kello 18 alkaen. Illan aikana on luvassa vapaamuotoista ohjelmaa kiinnostuksen mukaan, muun muassa nuotiolauluja, tarinoita tilan historiasta ja leikkejä.

Tapahtuma on lapsiystävällinen ja päihteetön. Koirat ja muut lemmikkieläimet pyydämme jättämään kotiin. Osallistumismaksu on 10 euroa/aikuinen ja 5 euroa/lapsi. Ilmoittautuminen keskiviikkoon 28.8. mennessä terhi.ajosenpaa (a) gmail.com Ilmoittautumisen yhteydessä annetaan tarkemmat ohjeet saapumisesta ja pysäköinnistä. Tapahtumaan mahtuu 40 henkilöä.

TSS