Lieto-viikko tarjoaa ohjelmaa kaikenikäisille

Lieto-viikko 01
Lieto-viikon aloittaneeseen Liedon kirjaston kesäpäivään 9. elokuuta osallistuivat tarvasjokelaiset Vilho, 2, Tuomas, 4, ja Antero, 6 yhdessä äitinsä Minna Nurmisen kanssa. Kirjastolla lapset pääsivät tuolloin taiteilemaan sekä katuliiduilla että värikynillä kirjaston satumetsäksi nimettyyn yhteisöteokseen. Kuvat: Ragip Önsoy.

Tämänvuotinen Lieto-viikko on historiallinen – nimestään huolimatta sen kokonaiskesto on yli kaksi viikkoa. Tapahtumaan mahtuu myös monipuolista ohjelmaa entistäkin enemmän.

LIETO. Perjantaina 9. elokuuta startannut Lieto-viikko kestää tänä vuonna huippupitkään, kaiken kaikkiaan 16 päivää. Reiluun kahteen viikkoon mahtuu laskentatavasta riippuen 120–170 ohjelmanumeroa.

– Osa ohjelmasta on sellaista, että sitä järjestetään useampana päivänä, Lieto-viikon tiedottaja Eeva Turpeinen kertoo.

Lieto-viikko 03
Liedon kunnantalon ala-aulassa pääsee 29. elokuuta asti tutustumaan Taiteilijaryhmä Värinappien näyttelyyn.

Turpeisen mukaan alun perin oli ideana pidentää tapahtumajaksoa, jotta vältyttäisiin päällekkäisyyksiltä.

– Kävi sitten niin, että laajennettu Lieto-viikko tarkoitti myös 40 tapahtumaa lisää sovitettavaksi kalenteriin, hän hymyilee.

Tiedottaja kiittelee suurta talkoohenkeä, joka Liedossa vallitsee.

– Pointtina ovat vapaaehtoiset, jotka kerta kaikkiaan haluavat antaa aikaansa ja mahdollistaa näitä hienoja tapahtumia.

Ikäihmiset aktiivisina kuntalaisina

Eläkeliiton Liedon yhdistys ry on Lieto-viikolla monessa mukana.

– Yhdistys tarjoaa apua vanhuksille ja liikuntarajoitteisille asioinnissa ja osallistumisessa Lieto-viikon tapahtumiin, kertoo Turpeinen.

Eläkeliitolla on keskusteluja varten tukikohtana Karjatien päässä olevan Nummelan talon edessä olevat penkit. Avuntarpeesta voi ilmoittaa puhelimitse yhdistyksen puheenjohtajalle Lauri Kankaalle numeroon 040 568 3701.

Eläkeliiton Liedon yhdistys ja Liedon sosiaali- ja terveyspalvelut järjestävät yhdessä Hyvä Hoito Liedossa -paneelikeskustelun kunnantalon valtuustosalissa keskiviikkona 21. elokuuta kello 14–16. Keskustelun johdattelijana toimii Lauri Kangas, puheenjohtajana ja aloituspuheen pitäjänä ylilääkäri Juha Aalto.

Suurin osa ilmaistapahtumia

Ohjelma on kävijöille maksutonta – lukuun ottamatta viime viikonlopun SmugglerRok-festareita, Littoisten verkatehtaan ympäristössä tällä viikolla alkaneita draamallisia Verkamatkoja, ensi lauantain Tarvashovin tansseja sekä seuraavan viikon Aninkaisten Sävelen konsertteja.

Lieto-viikko 02
Lieto-viikon tiedottaja Eeva Turpeisen mukaan 25. elokuuta asti jatkuvalla tapahtumajaksolla on noin 120 erilaista ohjelmanumeroa.

– Pääosin Lieto-viikon tapahtumat ovat ilmaisia ja kaikenikäisille sopivia. Muutaman esimerkin ohjelmasta poimiakseni voin todeta, että paljon on puuhaa erityisesti lapsille ja nuorille, perheille sekä aktiviteetteja myös varttuneemmalle väelle, Turpeinen sanoo.

Tapahtumakalenterissa on mukana sekä täysin uutta että jo perinteeksi muodostunutta ohjelmaa.

– Uutta ovat lapsille ja nuorille suunnatut lajikokeilut, sienikurssi retkeillen, polkujuoksu sekä koirateatteri, jonka ohjelmistossa on komedia Sherlock Holmes ja Kultakutrin tapaus. Koirakoulun järjestämässä teatterissa koirat eivät ole sirkuseläimiä eli heitä ei ole puettu rooliasuihin, vaan ihmiset toimivat kertojina ja koirat liikkuvat luontonsa mukaisesti tarinan mukana, Turpeinen toteaa.
– Edellisvuosilta tuttuun ohjelmistoon kuuluvat muun muassa kalastuskilpailut, tiistaipyöräilyt, Tarvasjoen kyläkarnevaalit, Pietarin avaimen luovutus ansioituneelle lietolaiselle sekä Lieto-päivän juhla. Myös Verkakierrokset ovat olleet mukana ohjelmistossa vuodesta 2006 alkaen, lisää Turpeinen.

Katariina Mäkinen-Önsoy