Kiinnostaako Maskun öisten huristelijoiden vanhempia lastensa touhu?

KOLUMNI. Nyt kun kuntamme on saanut valmiiksi 15 miljoonan euron uuden alakoulumme, Kurittulan, alkaa pohdinta siitä, miten koululaisemme oppivat ja viihtyvät uudessa oppimisympäristössään. Tämän opinpolun varrella opettajien lisäksi koululaistemme tukena tarvitaan myös meitä vanhempia.

Kuinka kauan vanhempien vastuu tukea ja auttaa lastaan pitäisi kestää? Miten kauan lapsi tarvitsee neuvoja ja rajoituksia vanhempiensa taholta? Valitettavan usein olen kuullut puhuttavan vanhempien vastuun päättyvän lapsen täytettyä 18 vuotta. Olen toista mieltä. Samalla, kun koululaisemme tarvitsevat sekä opettajien että vanhempien tukea, unohdamme helposti nuorisomme. Nämä varhaisen aikuisuuden kynnyksellä olevat 16–20-vuotiaat tarvitsevat samalla tavalla vanhempiensa neuvoja ja rajoituksia kuin alakouluikäiset lapsemmekin.

Kurittulan koulun piha-aluetta viimeisteltäessä nämä nuoret kiipeilivät koulumme katolla, taittoivat juuri istutettuja puita ja kaahailivat kaksipyöräisillään koulun pihalla. Nyt nämä kaksipyöräiset ovat vaihtuneet nelipyöräisiin bensasyöppöihin, joilla hurjastellaan Maskun liikekeskuksen piha-alueella öiseen aikaan. Renkaat sauhuavat ja pakoputket paukkuvat, kun nämä vanhempien tulevaisuuden toivot rehvastelevat taidoillaan muille saman ikäisille. Öinen huristelu ja kaahailu häiritsee jo lähialueen asukkaita. Kiinnostaako näiden nuorten aikuisten touhu heidän vanhempiaan? Ei näytä kiinnostavan, koska siihen asiaan ei ole puututtu.

On totta, ettei kunta ole panostanut riittävästi nuorten erilaisiin aktiviteetteihin. Nuorisovaltuustomme teki aloitteen hiljakkoin moposuoran rakentamisesta. Sen selvittelytyö on vielä kesken. Kunta ei kuitenkaan voi yksin toimia nuorten puolesta, siihen tarvitaan meitä vanhempia. Viime kädessä kotona tapahtuvasta opetuksesta ja neuvonnasta on vanhempien vastuulla, ei kunnan. Vanhempien vastuulla on asettaa rajat ja käyttäytymisnormit. Toivottavasti me kuntapäättäjät, vanhemmat ja viranhaltijat sekä nuoret löydämme kunnassamme sellaisen yhteistyön polun, jota pitkin me kaikki voimme kulkea ilman vastakkainasettelua.

 

Maija Salo

puheenjohtaja

Maskun kunnanvaltuusto