Muovipakkausten keräys toteutunut odotetusti saaristossa

Muovipakkausten keräys
Heinäkuusta alkaen keräyksessä ovat muutamilla Paraisten ulkosaariston Roope-palvelupisteillä olleet myös muovipakkaukset. Kuva: Pidä Saaristo Siistinä ry.

Saaristomeren toiminta-alueella on noin 30 Roope-palvelupistettä, joissa on muun muassa jätepiste ja kuivakäymälä. Jätepisteissä lajitellaan sekajätteen lisäksi lasi, pullot ja pienmetalli, joissakin pisteissä myös paperi ja pahvi. Heinäkuusta alkaen keräyksessä ovat muutamilla jätepisteillä olleet myös muovipakkaukset.

PARAINEN. Paraisten saaristossa on kokeiltu kuluneen kesän ajan muovipakkausten keräystä. Keräysastiat löytyvät Aspön, Trunsön, Brunskärin, Brännskärin sekä Gullkronan saarilta.
– Keräys on otettu hyvin vastaan ja tyhjennykset tehdään huoltoaluksen normaalin jätekierroksen yhteydessä noin kerran viikossa. Jätettä on kertynyt 1–2 säkkiä/saari eli määrät ovat aika lailla odotusten mukaisia, Pidä Saaristo Siistinä ry:n aluepäällikkö Katriina Murto sanoo.

Näissä keräyspisteissä on jo entuudestaan astiat polttokelpoiselle jätteelle, lasipakkauksille, metallille ja paperille.

Kyseessä on Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) ja Pidä Saaristo Siistinä ry:n (PSS ry) yhteinen keräyskokeilu, jonka tavoitteena on selvittää, kuinka paljon muovipakkauksia saaristosta saadaan kerättyä ja miten keräyksen toteuttaminen käytännössä onnistuu.

Keräys jatkuu huoltoaluksen toimintakauden loppuun.
– Käytännön kokemusten perusteella mietimme jatkoa yhdessä Lounais-Suomen Jätehuollon kanssa, Murto toteaa.

Huoltoalus seilaa jätteiden luo

Muovipakkauksia kerätään suurempien taloyhtiöiden lisäksi osassa Rinki-ekopisteitä, joista on vastuussa Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy. Rinki-ekopisteet sijaitsevat kuitenkin useimmiten isompien taajamien ja keskusten läheisyydessä, eikä ulkosaaristossa ole omia keräysasioita. Tästä syystä toiveita muovipakkausten keräyksen järjestämisestä saaristossa on tullut runsaasti sekä PSS ry:lle että LSJH:lle.
– Kokeilemme keräystä aluksi pienissä saarikohteissa, sillä huoltoalus M/S Roopella ei vielä ole käytettävissä suurta vastaanottokapasiteettia muovipakkausjätteelle. Keräys tehdäänkin näin aluksi käsityönä eli keräysastioiden muovipakkaussäkit kannetaan alukselle käsin, Murto kertoo.

Huolellista lajittelua

LSJH ja PSS ry haluavat korostaa vesilläliikkujien ja asukkaiden roolia keräyksen onnistumisessa.
– Mitä paremmin muovipakkausjätteet on lajiteltu, sitä paremmin ne saadaan hyödynnettyä. Muovipakkausten keräykseen tulisikin laittaa vain kuivia ja puhtaita muovipakkauksia, kuten elintarvikkeiden muovisia pakkauksia, pesuainepakkauksia, muovipulloja, -pusseja ja -kasseja. Likaiset muovipakkaukset, kuten marinadin tahrimat lihapakkaukset eivät kuulu keräykseen, vaan ne lajitellaan polttokelpoiseen jätteeseen, LSJH:n aluesuunnittelija Katja Salmi muistuttaa.

Björkön palvelupistettä kunnostetaan

Paraisten Korppoossa sijaitsevan Björkön luonnonsataman Roope-palvelupisteen kunnostussuunnitelma tarkentuu vielä talven aikana. Suunnitelmaan kuuluu ainakin kuivakäymälöiden ja jätepisteen kapasiteetin suurentaminen, huussijätteen jatkokompostoinnin tehostaminen sekä astianpesupaikan rakentaminen.

Katariina Mäkinen-Önsoy