Itä-Turun nuorisotilat muuttoliikkeessä – Skanssin uusi nuorisotila avattiin maanantaina

Nuorisopalveluiden toiminnanjohtaja Hasan Habib ja Hoodin uusi ohjaaja Suvi Satokangas haluavat kannustaa myös tyttöjä mukaan nuoritoimintaan. Tällä hetkellä tiloissa käy selkeästi enemmän poikia.

Lausteen nuorisotila jouduttiin terveyssyistä sulkemaan kesällä. Maanantaina Lausteen nuoret saivat uuden tilan Skanssista. Skanssin toivotaan houkuttelevan nuoria joka puolelta Turkua ja myös naapurikunnista, jotta eri alueiden nuoret kaverustuisivat keskenään. Myös viime viikolla avatussa Halisten Hoodissa puhaltaa muutoksen tuulet.

TURKU. Turun Halisissa oleva nuorisotila Hoodi avattiin uusissa tunnelmissa maanantaina 12. elokuuta. Skanssin uusi nuorisotila puolestaan maanantaina 19. elokuuta.

Halisten Hoodia pyöritti aikaisemmin SPR. Kumppanuussopimus kaupungin kanssa loppui kesäkuussa ja nyt toimintaa ohjaavat kaupungin työntekijät ainakin vuoden loppuun asti. Uusille kumppanuuksille ollaan Hoodissa kuitenkin avoimia.

Hoodin uudet ohjaajat ovat Suvi Satokangas ja Anu Leppänen. Toiminta jatkuu melko samanlaisena, mutta aukioloaikoja on kasvatettu.

Nyt olemme auki neljä iltaa viikossa: maanantaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin sekä joka toinen viikko perjantaisin ja joka toinen viikko sunnuntaisin. Alkuilta on varattu 9–12-vuotiaille ja loppuilta 13–18-vuotiaille, Satokangas esittelee.

Tekemistä riittää varmasti kaikille.

Täällä on korttipelejä, lautapelejä, biljardipöytä, pleikka 3 ja pleikka 4, karaokelaitteet, vipufutis ja pingis. Lisäksi salissa on jumppamatto ja siellä voi pelata vaikka sählyä. Välillä voidaan mennä myös alakoulun pihalle puuhaamaan. Meillä on varastossa moneen lajiin välineitä, Satokangas kertoo.

Tyttöjä käy kaikissa Turun nuorisotiloissa vähemmän kuin poikia.

Suunnitelmissa on järjestää myös jotain toimintaa pelkästään tytöille, jotta saisimme heitä enemmän mukaan, Satokangas sanoo.

Järjestöt saavat edelleen käyttää tilaa vanhaan malliin nuokkarin aukioloaikojen ulkopuolella.

Skanssi avataan maanantaina

Skanssin kauppakeskuksessa Monitorin viereisissa tiloissa vietettiin Turun uuden nuorisotilan avajaisia maanantaina kakkukahvien merkeissä. Sekä nuoret että vanhemmat pääsivät silloin tutustumaan uusiin tiloihin ja toimintaan.

Lausteen alakoululla sijainnut nuorisotila jouduttiin kesällä sulkemaan terveyssyistä. Skanssin nuorisotila avataan nimenomaan Lausteen nuoria silmällä pitäen, mutta tilat tulevat olemaan paljon suuremmat, joten myös uusia nuoria mahtuu hyvin toimintaan mukaan. Tila on avoin kaikille 9–18-vuotiaille asuinpaikasta riippumatta.

Sinne voi tulla kuluttamaan aikaa vaikka sillä välin, kun vanhemmat tekevät ostoksia. Uskomme, että Skanssi on meille hyvä paikka, koska nuoret viettävät muutenkin aikaa kavereiden kanssa kauppakeskuksissa. Skanssiin on myös hyvät yhteydet monesta paikasta, joten toivomme eri alueiden nuorten kaverustuvan yhteisen tilan myötä, kommentoi nuorisopalveluiden toiminnanjohtaja Hasan Habib.

Skanssin nuoristilassa tulevat työskentelemään Mika Raita ja Hanna-Kaisa Ranta.

Ja katsotaan, onko tarvetta vielä kolmannelle ihmiselle, Habib lisää.

Skanssin tila on auki niin ikään maanantaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin sekä joka toinen viikko perjantaisin ja joka toinen viikko sunnuntaisin kello 14–20.45.

Pelivälineitä ja toimintaa on tarjolla samalla tavalla kuin Lausteellakin oli, mutta uutena asiana Skanssissa on avokeittiö, jossa nuoret pääsevät leipomaan kokkikerhon puitteissa ja lämmittämään omia eväitään.

Nuoret osaksi päätöksentekoa

Turun jokaisessa nuorisotilassa on käytössä osallistavan budjetoinnin malli. Eli nuoret pääsevät itse vaikuttamaan siihen, mitä nuorisotiloissa tehdään ja mitä sinne hankitaan. Nuoria osallistetaan muun muassa kouluyhteistön kautta, joka jatkuu ennallaan tilamuutosten jälkeenkin. Yksi asia, johon nuoret pääsevät pian vaikuttamaan, on Skanssin nuoritilan nimi. Se ratkaistaan nimikilpailulla avajaisten jälkeen.

Nuorisotilojen käyttöön tarvitaan maksuton nuorisokortti, jonka voi hankkia kaikilta nuorisotiloilta.

Janica Vilen