Onneli ja Anneli ilahduttavat Piikkiössä vielä tämän viikon loppuun

Onnelilla (Elina Haapakoski) ja Annelilla (Anna Pietikäinen) oli hymy herkässä sunnuntaina 11. elokuuta ensi-illan jälkeen.

Tammipartion teatteri: Onneli, Anneli ja nukutuskello

Ohjaus, dramatisointi ja koreografia: Anna Hellstén

Tuottaja: Elina Hilakari

Lavastus: Timo Järvensivu, Lasse Palken, Vesa Repo, Evette Sirkesalo

Puvustus: Elina Hilakari, Petra Kaveri, Hanna Lystimäki, Evette Sirkesalo, partioäidit

Äänentoisto ja tekniikka: Henri Lehtinen, Jouni Lehtinen

TEATTERIARVIO. Piikkiön Sipilänmäellä nähdään elokuussa tuttu tarina 80-luvulta: Onneli, Anneli ja nukutuskello. Ystävykset Onneli (Elina Haapakoski) ja Anneli (Anna Pietikäinen) viihtyvät hyvin Tingelstiina (Kia Kanervavuori) ja Tangelstiina (Mona Henriksson) Vappusen puutarhassa, joka on kuuluisa siellä kasvavista joulukuusen koristeista, ilmapalloista, vappuhuiskista ja muista erityisyyksistä. Pihapiirissä kasvaa myös yllätyskanoja, jotka munivat yllätysmunia. Ja lisäksi joukossa häärää siskosten veli Vekotiitus (Jorma Hellstén), joka on juuri keksinyt nukutuskellon.

Ystävykset saavat yllättäen paljon pään vaivaa, kun paikalle saapuu Oskari Oikotie (Joona Krusberg), joka on palkattu suunnittelemaan linjausta uudelle moottoritielle. Oskari Oikotie on suora ja jäykkä kuin viivotin ja aikoo vetää tien suoraan Tingelistangelis-puutarhan ja Vappusten kodin läpi.

Näyttämön valtaava nuorisoporukka höystettynä muutamalla aikuisella vakuuttaa katsojat niin näyttelijöinä kuin laulajinakin. Erityisesti Onnelin, Annelin, Tingelstiinan ja Tangelstiinan äänet soivat yhteen erityisen kauniisti. Hahmot kutkuttelevat yleisön nauruhermoja ja tilannekomiikkakin on kohdillaan. Puvustus on herkullinen ja lavastus kekseliäs ja toimiva. Äänentoisto on laadukas ja kokonaisuudesta välittyy yhteisöllisyys ja hyvä teatterihenki, jossa pienimmätkin näyttelijät ovat kuin kotonaan. Hauskan lisämausteen tuovat vielä akrobaattiset koreografiat.

Onneli, Anneli ja nukutuskello on alun perin Marjatta Kurenniemen vuonna 1984 kirjoittama lastenromaani. Nykylapsille tarina tuli tutuksi viime jouluna, kun tarinasta tehty Saara Cantellin ohjaama elokuva sai ensi-iltansa.

Niille aikuisille, jotka eivät ole kasvaneet Onnelin ja Annelin tarinoiden parissa, juoni saattaa olla tuttu elokuvasta Uuno Turhapuro muuttaa maalle (1986), joka lainaa Nukutuskellon tarinaa hämmästyttävän täsmällisesti loppuratkaisua myöten.

Janica Vilen