Funkkistalon remontista yhdistyksen toimintaan

Avara olohuone. Kun kaupungin keskustaan on kävelymatka ja ikkunasta on näkymä Kaupunginlahdelle, niin sijainti kodille on kohdallaan Tuija Talvitien mielestä.

Uudenkaupungin Vanhat Talot -tapahtumaa vietetään Uudessakaupungissa 7.–8. syyskuuta. Vanhat Talot -teemalehti ilmestyy Seutusanomien välissä torstaina 5. syyskuuta. Seutusanomien haastattelussa Vanhat Talot -yhdistyksen aktiivi Tuija Talvitie.

Tuija Talvitie,

Miksi olet mukana Vanhat Talot -yhdistyksen toiminnassa?

– Ostimme vanhan funkkistalon Uudenkaupungin kaupungilta kahdeksan vuotta sitten ja teimme siihen lähes täydellisen peruskorjauksen. Ajattelimme, että talo, sen historia sekä remontti ja lopputulos saattaisivat kiinnostaa muitakin. Menimme mukaan yhdistyksen kokoukseen ja sillä tiellä ollaan.

Mistä innostuksesi vanhoihin taloihin on peräisin?

– Olen aina ollut kiinnostunut vanhoista esineistä ja niiden tarinoista. Koulutukseni ja ammattini myötä kiinnostus tyylihistoriaan ja erityisesti vanhoihin rakennuksiin ja niiden etityispiirteisiin syveni entisestään. Pidän vanhojen talojen persoonallisista ratkaisuista, enkä hevillä näkisi itseäni asumassa uudessa talossa.

Mitä olet saanut toiminnasta?

– Vastaan UVT:n talokohteiden kuvaamisesta, ja tätä kautta olen päässyt tutustumaan sisältä päin kaikkiin vuosien mittaan tapahtumassa mukana olleisiin taloihin. Jokaisella talolla on oma tarina ja omat erityispiirteensä. Ihastun kaikkiin taloihin kuvatessani niitä, ja kuvittelen mielessäni, millaista olisi asua juuri siinä talossa. Sain yhdistyksen kautta tilaisuuden kuvata myös kokonaisen kirjan kuvat, ja se luottamus lämmittää mieltä ja sydäntä yhä. Lisäksi monista jäsenistä on tullut vuosien mittaan ystäviä.

Millainen olisi ihannetalosi?

– Asun unelmakodissani. Ostimme Uudenkaupungin kaupungilta tämän vuonna 1934 rakennetun vanhan, kesätaidemuseonakin toimineen funkkistalon kahdeksan vuotta sitten. Talo on ihastuttanut minua jo nuoresta tytöstä ja yksi iso unelma toteutui, kun saimme tämän aarteen ostettua itsellemme. Olemme kunnostaneet taloa rakkaudella ja joka päivä edelleenkin ajattelen, miten onnekas olen, kun saan asua tässä upeassa talossa.

Teetkö mielelläsi pikkuremontteja itse?

– Olen ammatiltani sisustussuunnittelija ja suunnittelen työkseni erilaisia remontteja ja sisustuskokonaisuuksia asiakkailleni. Eri materiaalit ja remonttien tekninen osaaminen on siis hyvin hallussa. Suunnittelun lisäksi osaan myös toteuttaa itse eri remonttitöitä ja tartunkin hyvin helposti kotona maalitelaan tai tapettivuotaan. Viimeksi laatoitimme mieheni kanssa talon betoniset ulkoportaat sekä paikkasimme ulkoverhoilun rappaus- ja maalipintoja.

Miten merkittävänä pidät Uudenkaupungin vanhojen talojen aluetta?

– Todella merkittävänä. Näin ehjää ja yhtenäistä puutalokeskustaa saa Suomesta hakea. Olen kotikaupungistani äärimmäisen ylpeä ja puhun sen puolesta aina, kun joku vain jaksaa kuunnella. Vähän silloinkin, kun ei taitaisi jaksaa.

Mitä haluaisit kertoa itsestäsi?

– Olen Uudenkaupungin omia tyttöjä ja käynyt välillä vain opiskelemassa muualla. Ensi vuonna tulee 15 vuotta täyteen, kun olen toiminut yrittäjänä ja sisustussuunnittelijana omassa Talvitie Design yrityksestäni. Työni on aika hektistä ja täyttää päivät kokonaisvaltaisesti. Mitään säännöllistä harrastusta ei tästä syystä ole, mutta pienissä irtiotoissa miehen ja ystäviemme kanssa keskitymme hyvään ruokaan, sen valmistamiseen ja nauttimiseen. Hyvä ruoka ansaitsee myös huolella valitun viinin rinnalleen. Pidän myös piha- ja puutarhatöistä.

Marko Vuosjoki