Nousiaisten Päivät avattiin museolla perinteisin menoin

Nousiaisten Päivät
Pienet tanhuajat Turun Kansantanssin Ystävät ry:stä ihastuttivat Nousiaisten Päivien avajaisissa. Estradilla tässä ryhmät Tikkerperi ja Pumpernikkeli. Kuvat: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Topoisten museoalueella järjestetyissä avajaisissa Nousiaisten kotiseutuyhdistyksen alullepanijaksi kutsuttu kunniapuheenjohtaja Pirkko Heikkilä teki jälleen tavaralahjoituksen kotiseutumuseolle.

NOUSIAINEN. Nousiaisten kotiseutupäivien avajaisia vietettiin tuttuun tapaan perjantaina 16. elokuuta Topoisten museoalueella, Nousiaisten kotiseutumuseon pihassa.

Nousiaisten Päivät
Nousiaisten kotiseutuyhdistyksen kunniapuheenjohtaja Pirkko Heikkilä lahjoitti museon esineistöön kaulauslaudan. Vierellä kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Juha Saarinen sekä NousisKot.

Tervehdyksensä tapahtumaan toi Nousiaisten kotiseutuyhdistyksen kunniapuheenjohtaja Pirkko Heikkilä, joka kommentoi Nousiaisten Päivien teemaksi annettua keskiaikaa.
– Meillä ei täällä museolla ole tietääkseni yhtään esinettä keskiajalta, mutta sitä vanhempaa tavaraa on kyllä. Päärakennuksen tuvan ikkunalla on reikäkivi, joka on kivikaudelta. Maakuntamuseossa sen iäksi on arvioitu 3 500 vuotta ennen ajanlaskun alkua, Heikkilä toteaa.

Heikkilä lahjoitti tilaisuudessa kaulauslaudan kotiseutumuseon esineistöön. Hän on aikaisemminkin kartuttanut yhdistyksen kokoelmia sadoilla esineillä.
– Keräilijän varastosta tällaisia aina löytyy. Kaulainlaudalla on kaulattu puukapulan ympäri kierrettyä pyykkiä joko penkin tai pöydän päällä. Se on niin kuin pienoismankeli, hän kertoo.
– Kaulauslauta edustaa samaa ikäkautta kuin museon päärakennuksen tupakamarista löytyvä Paistanojan kylän karttakotelo, jossa on vuosiluku 1804. Kaulauslaudassa lukee 1808 sekä nimikirjaimet ASS. Tekijästä ei ole tietoa, mutta kuvittelisin, että tämän on veistänyt nuori mies morsiamelleen lahjaksi, hän lisää.

Huutokaupattavaksi asetetun keinutuolin huusi itselleen nousiaislainen keramiikkataiteilija Tuula Vira. Tuolista saatu 120 euron tuotto meni kotiseutuyhdistyksen hyväksi.
– Keinutuolin kotiseutuyhdistykselle lahjoittivat Ritva ja Volmar Tammi. Se on peräisin Ritva Tammen isoisän kotoa 1800-luvun puolivälin tienoilta Porista. Nousiaislainen maalari Risto Virtanen kunnosti tuolin tätä tilaisuutta varten, sekä juontajana että huutokauppameklarina tilaisuudessa toiminut kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Juha Saarinen kertoo.

Nousiaisten Päiviä on järjestetty vuodesta 1984 alkaen kunnan, yhdistysten ja seurakunnan yhteisenä ponnistuksena. Kolmipäiväisen tapahtuman lauantaihin kuuluvat olennaisesti Henrikin markkinat keskusta-alueella. Myös sunnuntaisista Falkinkosken Beach Partyista ja päätöskonsertista on muodostunut perinne nousiaislaisten keskuudessa.

NousisKot esittivät Nousiaisten Päivien avajaisissa kappaleet Laakson lilja, Mansikkamäki, Kauan ja Valot.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Nousiaisten Päivät
Lippu nostettiin Topoisten museon salkoon Varsinaissuomalaisten laulun siivittämänä.
Nousiaisten Päivät
Pienet tanhuajat Turun Kansantanssin Ystävät ry:stä ihastuttivat Nousiaisten Päivien avajaisissa. Estradilla tässä ryhmät Tikkerperi ja Pumpernikkeli.