Tuore Unikeko nauttii kotikaupunkinsa kesätunnelmasta

Unikeko 2019
Naantalin kaupunginhallituksessa 4,5 kautta puheenjohtajana vaikuttanut varatuomari, KTM Markku Tuuna pitää Unikeko-valintaa suurena kunnianosoituksena. Kuva: Tapani Teittinen.

Seutusanomat kysyi vuoden 2019 Valtakunnan Viralliseksi Unikeoksi valitun Markku Tuunan mietteitä uudesta tittelistään.

NAANTALI. Lauantaina 27. heinäkuuta Naantalin vierassatamassa Valtakunnan Viralliseksi Unikeoksi kastettiin varatuomari, KTM Markku Tuuna. Unikeonpäivän aamu oli Tuunalle jännittävää aikaa.

– Heitto-operaatio on sen verran ainutlaatuinen, eikä sitä oikein voi harjoitellakaan, joten valehtelisin jos väittäisin, ettei molskahdusta olisi tullut etukäteen mietittyä.
– Kaikkineen Unikeonpäivä oli miellyttävä kokemus. Siinä altaassa olisi mielellään uinut pidempäänkin, mutta ohjelmassa oli mentävä eteenpäin, lisää Tuuna nauraen.

Tuuna myöntää olevansa useimmiten aamuvirkku.
– Tuppaan yleensä heräämään aikaisemmin, mutta Unikeon lauantaina kyllä uni maistui, hän toteaa.

Unikeko-valinnan Tuuna näkee isona kunnianosoituksena. Brändi huokuu hänen mukaansa positiivisuutta: Unikeko on kaikin tavoin mukava hahmo.

– Se on kunniatehtävä, jolle antaa vastinetta oikein mielellään. Eli kun tilaisuus ja mahdollisuus siihen tarjoutuu, vedän varmasti univormun jälleen päälle. Joistakin tilaisuuksista puhuimme alustavasti Matkailun Tarja Rautiaisen kanssa, hän kertoo.
– On hyvä, että Unikeko on saanut taakseen rekisteröidyn tuotemerkin, jota tuodaan entistä enemmän tutuksi myös laajemmalti. Naantalissa ja lähiseuduilla Unikeko onkin jo hyvin tunnettu, jatkaa Tuuna.

Pitkä työrupeama kaupunginhallituksessa

Tämänvuotinen Unikeko on tullut naantalilaisille tutuksi ennen kaikkea työstään kaupunginhallituksessa: Kaupunginhallituksen puheenjohtajana Tuuna on toiminut vuoden 2001 alusta alkaen eli jo 18,5 vuotta, aina tämän vuoden kesäkuuhun saakka, jolloin hän aiemmin sovitusti siirtyi puheenjohtajan paikalta hallituksen jäseneksi.

– Naantali on mielestäni asioiden määrän ja moninaisuuden takia päätöksentekijän kannalta kokoaan suurempi kaupunki, joka palvelujen ja taloutensa puolesta on hyvin ja huolella hoidettu. Päättäjien kannalta on myös motivoivaa se, että säännöllisesti tulee uusia, mielenkiintoisia asioita pohdittavaksi ja päätettäväksi, tuore Unikeko pohtii.

Työsarka on ollut pääosin positiivista, joudutaan joskus politiikassa hakemaan ratkaisuja vaikeidenkin prosessien kautta, mutta tähänkin on vuosien varrella tottunut.

– Naantalissa on perinteisesti pyritty keskustelemalla ja neuvottelemalla hakemaan kompromisseja yhteisiä asioita ratkottaessa. Voin kokemuksesta sanoa, että yhteydenpito luottamushenkilöiden, poliittisten ryhmien ja virkamiesten välillä on ollut hyvä, kunhan asioita ja niiden taustoja ja päätösten perusteluja on riittävästi yhdessä käyty läpi, Tuuna toteaa.

Saaristossa kelpaa pulikoida

Unikeko viihtyy Naantalissa hyvin myös loppukesän ajan.
– Uimavedet ovat niin lämpimät, että mikä täällä on kesää viettäessä. Jaakko taisi heittää veteen 25.7. kylmän kiven sijaan lämpimän kiven. Syksymmällä olisi tarkoitus lähteä vähän pidemmälle reissulle, mutta nyt nautitaan kotikaupungin kesästä, kun sitä näyttää edelleen riittävän, Tuuna sanoo.

Tuoreen Unikeon terveiset Seutusanomien lukijoille ovat hyväntuuliset ja tärkeät:
– Nukkukaa riittävästi. En tarkoita nyt laiskottelua, vaan tarpeellista levon määrää, jonka terveysvaikutukset tuntuvat unohtuvan turhan usein. Sitä paitsi kaikki tykkäävät nukkua, eikö vain? Tuuna hymyilee.

Katariina Mäkinen-Önsoy