Volter Kilpi -kirjallisuusfestivaali rantautuu Turkuun 27.6.

Rajaton meri peilaa saariston naisten roolia merenkulussa

Volter Kilpi -kirjallisuusviikko
Kirjallisuusviikon uusi taiteellinen johtaja Anni Mikkelsson tunnetaan muun muassa Helsingin Ylioppilasteatterista sekä Meriteatterista, jonka kotipaikka on Rymättylän Röölässä. Kuva: Ragip Önsoy.

Heinäkuussa Volter Kilpi Kustavissa -viikolla tutkitaan meren ja veden tematiikkaa kirjallisuudessa, ja tuodaan esiin saariston naisten roolia merenkulussa. Juhlavuoden kunniaksi oheistapahtumaa järjestetään myös Turussa, kun MERI & SANA spoken word -klubi valtaa Bar Ö:n 27. kesäkuuta. 

KIRJALLISUUS.  Poikkitaiteellinen Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikko juhlii 20-vuotista taivaltaan teemalla Rajaton meri – Itämeri ja muut muistavat vedet. Juhlavuoden kunniaksi ainutlaatuinen kulttuuritapahtuma rantautuu Turkuun, Bar Ö -anniskeluravintolaan spoken word -klubin merkeissä.

Sisäänpääsymaksuttomalla KILPI Ö // MERI & SANA spoken word -klubilla kuullaan torstaina 27. kesäkuuta kello19 alkaen keskustelua kirjallisuusviikon teemasta sekä kutsuvierasrunoilijoita. Illan lopuksi järjestetään open mic, johon kaikki halukkaat ovat tervetulleita esiintymään, unohtamatta huikeaa Kilpi-karaokea!

Tilaisuudessa on luvassa myös taiteellisen johtajan Anni Mikkelssonin haastattelu, paneelikeskustelu yhdessä kirjallisuustutkija Katri Aholaisen kanssa sekä runoutta Elina Salliselta sekä Jouni Teittiseltä.

Veden tematiikkaa teatterin keinoin

Volter Kilpi -kirjallisuusviikko järjestetään Kustavissa 10.–14. heinäkuuta teemalla Rajaton meri – Itämeri ja muut muistavat vedet. 20-vuotistaivaltaan viettävä kirjallisuusviikko käsittelee saariston kotirantojen monikulttuurisuutta ja liikettä taiteen ja tieteen keinoin.

Kirjallisuusviikkoa on järjestetty kirjailija Volter Kilven kunniaksi tämän kotipitäjässä, Kustavissa vuodesta 1999 alkaen.

– Rajaton meri – Itämeri ja muut muistavat vedet on minulle luonteva teema aloittaa kauteni kirjallisuusviikon taiteellisena johtajana, koska olen käsitellyt omassa taiteellisessa työssäni paljon merta. Minulla, kuten edeltäjälläni Juha Hurmeellakin, on vahva teatteritausta. Kirjallisuusviikolla nähdään menneiden vuosien tapaan paljon teatteriesityksiä, kantaesityksiä, joita olen dramatisoinut Kilven tuotannon pohjalta, tapahtuman uusi taiteellinen johtaja Anni Mikkelsson kertoo.

– Kirjallisuusviikolle tuotettuja kantaesityksiä ovat esimerkiksi Teatteri Ströömi -nimellä kulkevan uuden ryhmän esitykset eli Merimiehen leski ja Filadelfian prinsessa. On hienoa tehdä ensimmäistä kertaa Kilpeä näyttämölle ja nähdä, miten rikas kieli sekä Kilven väkevästi kuvaamat vahvat perustilanteet ja inhimilliset tuntemukset hienosti taipuvat esitykseksi, Mikkelsson lisää.

Ohjelmaa on tuttuun tapaan esimerkiksi Kilpi-viikon pesäpaikaksi muodostuneessa Tuulentuvassa ja Katriina Karikosken taidegalleriassa. Uutena esityspaikkana toimii Vanha Luotsiasema.

– Meren äärellä sijaitseva luotsiasema on inspiroiva paikka, jossa yleisö asettuu niin, että näyttämökuvaksi muodostuu meri. Kuten usein Kilven tuotannossa tapahtuu, taiteellinen johtaja sanoo.

Saari ajan rajalla vierailulla Kustavissa

Veera Alaverrosen ohjaus Saari ajan rajalla nähdään osana kirjallisuusviikon ohjelmistoa.

– Turun saaristossa ensi-iltansa viime kesänä saanut esitys seilaa nyt Kustaviin Spaunan kallioille. Saari ajan rajalla on saanut innoituksensa alun perin ilmastoahdistuksesta. Pienen saaren kokoinen tila vaikuttaa sopivalta aiheelle, joka on niin valtava, että sitä on vaikea muuten käsitellä, Alaverronen kertoo.

Muista vierailuesityksistä taiteellinen johtaja mainitsee Teatteri Jurkan Niskavuoren Hetan.

– Niskavuoren Heta linkittyy siihen, että tänä vuonna kirjallisuusviikko painottuu naisten tarinoihin aikaisempaa enemmän, Mikkelson toteaa.

Poikkitaiteellisen tapahtuman ohjelmassa on draamallisia runo- ja lausuntaesityksiä nuorten eturivin lausuntataiteilijoiden esittäminä. Konsertteina kuullaan äänitaiteilijoiden Juha Valkeapään ja Juhani Liimataisen Lintukonsertti sekä Vokaaliyhtye Signen Saaristo, Sapfo ja modernismin nektari. Teema soi myös Meriteatterin meriballadeissa.

Luentopuolella Tuulentuvan lavalle nousevat muun muassa Minna Maijala, Monika Fagerholm sekä Tere Vadén ja Antti Salminen. Uutena paneelikeskusteluna on Annin Salonki, jossa taiteellinen johtaja keskustelee vuoden teemasta eri alojen kiinnostavien asiantuntijoiden kanssa. Mukana on myös aiemmilta vuosilta tuttu Tietokirja.fi-päivä, jonka järjestää Tietokirjallisuuden edistämiskeskus.

Katariina Mäkinen-Önsoy