Sven Tuuva railakkaana sovituksena Sauvossa

Sauvon Kesäteatteri Sven Tuuva
Äiti pienestä torpasta (Tarja Airola) ja Sven Tuuva (Antti Tulonen). Kuva: Jussi Kirjonen.

TEATTERI. Sauvon Kesäteatterin näyttämöllä nähdään 5. heinäkuuta alkaen Suomen sotaan liittyvä kertomus Sven Tuuva.

Sven Tuuva on ironinen, räiskyvän humoristinen ja samalla traagisen koskettava tarina suomalaisista ihmisistä maailmanhistoriallisten tapahtumien pyörteessä.

Useimmille Sven Tuuva on tuttu J.L. Runebergin runosta, jossa nuori mies Sven liittyy Ruotsin armeijaan. Häntä on ikänsä haukuttu saamattomaksi ja tyhmäksi, ja nyt hän haluaa sotilaaksi ryhtymisellään osoittaa pystyvänsä edes johonkin. Käsikirjoitus on sekoitus historiallista faktaa, Runebergin Vänrikki Ståhlin tarinoita ja puhdasta mielikuvitusta.

Sauvon Kesäteatterissa ohjaajana toimii turkulainen nukketeatteritaiteilija ja ohjaaja Timo Väntsi. Hänet tunnetaan aikuisten nukketeatterin eturivin tekijänä Suomessa, ja Sven Tuuvassakin nähdään paljon nukketeatterillisia keinoja. Väntsi työskentelee parhaillaan valtion kolmevuotisella näyttämötaiteen taiteilija-apurahalla.

Etsiessään sopivaa tekstiä Sauvoon ohjaaja haeskeli Suomeen tai suomalaisuuteen liittyvää tekstiä.

– Tämä Siparin ja kumppaneiden teksti puhutteli heti. Se on hauskaa kieltä, historian käänteet kerrotaan absurdilla otteella. Perustarina on silti koskettava ja riipaisevakin. Tekstin edelleen ajankohtainen terävä ajattelu viehätti, samaten kuin selkeän pasifistinen viesti.

Sauvossa esitys toteutetaan pienellä näyttelijäkunnalla, mukana on seitsemän näyttelijää: Antti Tulonen (Sven Tuuva), sekä vaihtuvissa rooleissa Hilda-Justiina Airola, Tarja Airola, Wille Heino, Anu Lehtonen-Sonkki, Sami Virta ja Sari Stenlund. Näyttelijäjoukko muuntuu milloin jääkäreiksi, venäläisiksi sotilaiksi, torpan tytöksi, Napoleoniksi, Aleksanteri I:ksi, Ruotsin kuninkaaksi tai Porvoon valtiopäivien juhlakansaksi.

Sauvon Kesäteatteri on ammattijohtoinen harrastajateatteri Varsinais-Suomessa. Teatteria ylläpitää Sauvon Elävän Kulttuurin Seura eli SELKU ry.

Marko Vuosjoki