Niittotalkoot Nautelankosken luonnonsuojelualueella

LIETO. Nautelankosken luonnonsuojelualueen hoitamiseksi järjestetään jokavuotiset niittotalkoot alueen itäpuolen rinneniityllä, luontopolun varressa. Talkoisiin lähdetään keskiviikkona 3.7. kello 16.30 Nautelankosken museon pihalta.

Mukaan talkoisiin ehtii tämän jälkeenkin. Talkoopaikalle löytää, kun ylittää sillan joen itärannalle ja lähtee alajuoksulle luontopolkua pitkin. Luontopolkua kuljetaan pellon reunassa, niitettävälle alueelle johtaa järjestyksessä toinen luontopolulta rinnettä alaspäin lähtevä polun haara.

Niittotalkoisiin voi tulla mukaan, vaikka kokemusta niittyjen hoidosta ei entuudestaan olisi. Paikalla on kokeneita talkoolaisia, jotka mielellään opastavat niin viikatteen käytössä kuin heinän nostamisessa seipäälle kuivumaan. Lapsetkin voivat osallistua talkoisiin heiniä haravoimalla. Talkoisiin voi ottaa mukaan omia työvälineitä: viikatteita, hankoja tai haravia.

Niittotauolla on perinteiseen tapaan talkootarjoilua. Kun heinät on saatu seipäille, on talkooväellä mahdollisuus jatkaa illanviettoa savusaunan, uinnin ja grillaamisen merkeissä Liedon Sotaveteraanien Korsutuvalla kello 19:n jälkeen.

Niittyjen hoito lisää kasvilajien runsautta

Niittyjen hoidon tavoitteena on kasvilajien runsauden säilyttäminen. Monimuotoinen kasvisto parantaa hyönteisten ja muiden eläinten elinolosuhteita. Niittyjen hoito perustuu maan köyhdyttämiseen. Niitolla estetään niittyjen rehevöityminen ja umpeenkasvu. Kun maaperä köyhtyy, voi maassa olevista vanhoista siemenistä nousta alueen alkuperäisiä kasveja jopa tuhansien vuosien takaa. Lajien runsauden säilymisen ohella säilyy myös niittyjen maisemakuva.

Talkoot järjestetään Liedon museon, Liedon 4H-yhdistyksen ja Härkätien Ympäristönsuojeluyhdistyksen yhteistyönä. Savusaunan tarjoaa Liedon Sotaveteraanit ry.