Vilhelm Junnila Suomen ETYJ-valtuuskunnan johtoon

Naantalilainen Vilhelm Junnila nousi merkittävään rooliin eurooppalaisessa politiikassa.

POLITIIKKA. Eduskunta valitsi keskiviikkona Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan puheenjohtajaksi perussuomalaisten naantalilaisen kansanedustaja Vilhelm Junnilan.

Aikaisempina vuosina tehtävää ovat hoitaneet muun muassa presidentti Sauli Niinistö ja entinen ulkoministeri Ilkka Kanerva.

– Kiitän luottamuksesta. Tiedossa on kovan tason tehtävä, jonka seuraava istunto pidetään jo heinäkuun alussa Luxembourgissa, Junnila toteaa.

Etyj on maailman laajapohjaisin turvallisuutta käsittelevä alueellinen järjestö, johon kuuluvat Euroopan maiden lisäksi Yhdysvallat, Kanada ja Keski-Aasian maat. Etyj tunnetaan huippukokouksista, missioista ja vaalitarkkailusta. Valtuuskunnan puheenjohtajana Junnila osallistuu yleiskokouksen puheenjohtajiston kanssa muodostettavaan pysyvään komiteaan.

Suomen ETYJ-valtuuskunnassa on kuusi varsinaista ja kuusi varajäsentä. Valtuuskunta antaa eduskunnalle vuosittain selvityksen toiminnastaan.

Naantalilainen Junnila valittiin myös Pohjoismaiden Neuvostoon, joka on parlamenttien välinen yhteistyöjärjestö. Valiokuntatyön 37-vuotias ensimmäisen kauden kansanedustaja aloittaa valtiovarainvaliokunnassa.

– Valtiovarainvaliokunta oli ykköstoiveeni, jossa voin toteuttaa äänestäjien tahtotilaa. Tuntemus muiden valiokuntien asioista helpottaa työskentelyä, Junnila kertoo.

Varsinais-Suomen vaalipiirin 17 kansanedustajasta koostuva kansanedustajaryhmä valitsi Junnilan toukokuussa varapuheenjohtajakseen. Ryhmän toimintaa koordinoi Varsinais-Suomen liitto.