TEATTERIARVIO: Vuokravaimo laittaa perhearvot koetukselle

Outi Roima (Riia Bergring) ja Emma Namu (Mervi Perttunen) laittavat pelifirman omistajan Aku Lommin ahtaalle (Niklas Tuominen). Kuva: Matias Silmunen.

Nutturlan Makasiiniteatteri: Vuokravaimo
Käsikirjoitus: Olli Tola
Ohjaus: Valtteri Roiha
Valosuunnittelu: Jyrki Lehtonen
Puvustus: Katarina Hellström-Peippo ja Kati Hellström
Lavastus: Marja Ylikylä, Suvi Silmunen ja Jarmo Virtanen

TEATTERIARVIO. Nutturlan Makasiiniteatterissa, Nousiaisissa ensi-iltansa 19. kesäkuuta saanut Vuokravaimo on malliesimerkki farssista. Väliaikoineen parituntinen näytelmä sisältää tyylilajille tuttuja aineksia: väärinkäsitysten aiheuttamaa tilannekomiikkaa, nopeita käänteitä ja vauhdikasta roolinvaihtoa. Kiire kulisseissa varmasti tuleekin, sillä viidellä näyttelijällä on yhteensä lähes tuplamäärä rooleja.

Kantaesityksenä Tampereen Komediateatterissa syyskuussa 2015 saaneen Olli Tolan käsikirjoittaman Vuokravaimon ohjaustyöstä Nutturlassa vastaa maskulainen teatterityön moniottelija Valtteri Roiha. Harrastajanäyttelijöistä Mervi Perttunen, Niko Juvakka ja Riia Bergring ovat tuttuja kasvoja teatterin aikaisemmista produktioista, kun taas Petri Salonen ja Niklas Tuominen edustavat tuoreempia tekijöitä työryhmässä.

Tuominen esittää pelifirman omistajaa Aku Lommia. Juvakan roolihahmo, Jussi Roima, toimii konsulttina samaisessa pelifirmassa. Katsojalle selviää kuitenkin aika pian, että firma ei ole ainoa asia, joka Lommia ja Roimaa yhdistää. Kun konkurssi uhkaa ja Pikkupuput-hittipeli on jäämässä vain haaveeksi, kuvioon astuu perinteiset perhearvot omaava, sijoituksesta kiinnostunut liikemies, joka asettaa tiukat ehdot yhteistyölle.

Verkkaisesti liikkeelle lähtevän näytelmän vauhti kiihtyy kiihtymistään loppua kohden, kuten farssissa kuuluu. Tyylilajille erityisen tärkeä rytmitys myös osuu nappiin. Käsikirjoitusta ei voi luonnehtia kovinkaan syvälliseksi – tyylilajiltaan vaikea teatterikappale on juoneltaan itse asiassa melko yksinkertainen.

Onneksi näyttelijät pelastavat heittäytymisellään paljolti niissä kohdin missä käsikirjoitus ei onnistu. Erityisen vaikutuksen tekee Emma Namua esittävä Mervi Perttunen, joka joutuu keskelle valheiden vyyhtiä pahaa-aavistamattomana pitsakuskina. Pelifirmaa pyörittävän Aku Lommin (Niklas Tuominen) ja tämän parhaan kaverin Jussi Roiman (Niko Juvakka) mutkatonta roolityöskentelyä katsoo ilomielin.

Tarinankulun kiinnostavimmista käänteistä huolehtivat Riia Bergring Jussin Outi-vaimona ja Petri Salonen liikemies Ray Jalona. Yhdysvalloista paikalle lentäneeltä Jalolta olisin tosin odottanut kyllä leveämpää sisääntuloa ja laveampaa puhetyyliä. Onhan Vuokravaimossa muitakin stereotypioita teroitettu huippuunsa, niin miksi sitten ei amerikkalaisuutta?

Oivallista suomalaista sitcomia eli tilannekomiikkaa on tarjolla vielä heinäkuun puoliväliin asti kestävällä esityskaudella.

Katariina Mäkinen-Önsoy