Valtakunnallisesti lähes 100 000 ympärivuotisen kiinteistön ja vapaa-ajan asunnon jätevesien käsittelyä täytyy tehostaa 31.10.2019 mennessä. Vastaavasti tällaisia rakennuksia on Paraisilla arviolta 1 000 – 1 500.

PARAINEN. Paraisilla 7. – 8. kesäkuuta järjestetyillä Saariston Ympäristömessuilla muistutettiin jätevesilainsäädännöstä. Vuodesta 2004 lähtien lain mukaiset puhdistusvaatimukset ovat koskeneet uusia rakennuksia. Vanhoille jätevesijärjestelmille on annettu määräaika saneeraukselle.

– Määräaika 31.10.2019 koskee niitä kiinteistöjä ranta-alueilla, joissa jätevettä tuottava rakennus sijaitsee alle 100 metrin etäisyydellä rantaviivasta ja pohjavesialueesta, Paraisten kaupungin ympäristönsuojelupäällikkö Carl-Sture Österman toteaa.

Puhdistusvaatimukset on täytettävä myös muilla alueilla yleensä siinä vaiheessa, kun haetaan rakennuslupia talonmuutostöille.

Jos kiinteistön jätevesijärjestelmä tarvitsee saneerausta, ja rakennus, jossa jätevesiä muodostuu, sijaitsee enintään 100 metrin etäisyydellä vesistöstä, merestä tai veden hankintaan soveltuvalla pohjavesialueella, remontti pitää olla tehtynä 31.10.2019 mennessä. Kuva: Valonia.

Arvion mukaan Paraisten kaupungin alueella on yhteensä noin 500 ympärivuotista asuntoa ja 8000 vapaa-ajan asuntoa ranta- ja pohjavesialueilla. Karkeasti on arvioitu, että noin puolet vakituisista asunnoista ja noin 500–700 vapaa-ajan asuntoa on sellaisia, jotka ovat jätevesisaneerauksen tarpeessa.

– Voi olla, että niitä kiinteistöjä, joilla on tarve kunnostaa järjestelmiään, on vähemmän. Nimittäin jätevesiasetuksen voimassaoloaikana toimenpidelupia (mustat jätevedet) ja ilmoituksia (harmaat vedet) on haettu rakennusvalvonnasta suoraan/pelkästään jätevesilaitteistojen korjaukseen. Ainakin saman verran jätevesijärjestelmiä on sen lisäksi uusittu rannalla sijaitsevien loma-asuntojen, saunojen ja omakotitalojenkin muutos- ja rakennusprojekteissa. Eli jätevesijärjestelmiä lienee kunnostettu yhteensä pitkälti toista tuhatta. Mielestäni ei ollenkaan huono tulos! Ympäristönsuojelutarkastaja Petri Huovila Paraisten kaupungilta sanoo.

Huovila ja Österman kertovat, että työtä parhaan hajajätevesikunnan tittelin säilyttämiseksi vielä riittää. Palkinto myönnettiin Paraisten kaupungille vuonna 2010 haja-asutusseutujen jätevesineuvonnan ja jätevesien käsittelyn edistämiseksi tekemänsä työn ansiosta.
– Asiaa on pidetty jatkuvasti esillä, ei pakottamalla, vaan tiedottamalla, Huovila huomauttaa.
– Olemme järjestäneet energia- ja jätevesi-iltoja ympäristömessujen lisäksi, mutta aina ei ole helppo saada ihmisiä tulemaan, tutustumaan ja vertailemaan vaihtoehtoja. Täytyy miettiä jälleen tiedotustilaisuutta syksylle, jatkaa Österman.

He muistuttavat, että kuluja ei kannata pelätä ennakolta, vaan jokainen jätevesijärjestelmä suunnitellaan kiinteistön tarpeita vastaavaksi. Lisäksi kiinteistöllä tapahtuva suunnittelu- ja rakentamistyö kuuluu kotitalousvähennyksen piiriin.

Jätevesien käsittely ympäristöstä huolehtimista

Ympäristöministeriön arvion mukaan valtakunnallisesti ranta- ja pohjavesialueilla jätevesien käsittelyä on tehostettu noin kolmasosassa vakituisesti asutetuista kiinteistöistä. Tällöin jätevesiremonttia tarvitsevia ympärivuotisia asuntoja on noin 42 000. Tämän lisäksi arviolta 56 000 mökin jätevesien käsittelyä täytyy tehostaa jollakin tavalla määräaikaan mennessä.

Suomen noin puolesta miljoonasta kesämökistä yli puolet sijaitsee pohjavesialueella tai sadan metrin säteellä vesistöstä. Huomattavalla osalla mökeistä on kuitenkin käytössä kuivakäymälä, joten ympäristöä pilaavia jätevesiä ei synny.

Etenkin vanhat kiinteistökohtaiset jätevesijärjestelmät ovat kuormitusriski vesistöille ja pohjavesille. Suurimmalla osalla kiinteistöistä on jätevesien käsittelymenetelmänä pelkästään saostussäiliöt, jotka eivät täytä vuodesta 2004 lähtien voimassa olleita jäteveden puhdistustehovaatimuksia. Jätevesijärjestelmän kunnostaminen kannattaa, sillä tehokkaampi puhdistusjärjestelmä vähentää merkittävästi jätevesien haitallisia ympäristövaikutuksia ja lisää kiinteistön arvoa. Varsinais-Suomessa jätevesineuvontaa tarjoaa Valonian Hajajätevesikuormitus kuriin neuvonnalla -hanke.

Tiesitkö?

Ranta- ja pohjavesialueilla olevien kiinteistöjen tulee uudistaa puutteelliset jätevesijärjestelmät 31.10.2019 mennessä.

Valonia tarjoaa maksutonta ja puolueetonta haja-asutuksen jätevesineuvontaa kesän ja syksyn 2019 aikana Varsinais-Suomessa. Neuvojat ovat tavoitettavissa erilaisissa tapahtumissa sekä puhelimitse ja sähköpostilla.

Kiinteistökohtaisia neuvontakäyntejä tehdään vesiyhteistyökuntien alueella, joita vuonna 2019 ovat Aura, Kaarina, Koski TL, Kustavi, Laitila, Lieto, Loimaa, Marttila, Masku, Naantali, Nousiainen, Oripää, Paimio, Parainen, Pyhäranta, Pöytyä, Rusko, Salo, Sauvo, Somero, Taivassalo, Turku, Uusikaupunki ja Vehmaa.

Neuvontaa kiinteistökohtaisesti

Jos jätevesijärjestelmä on uusittava, avuksi kannattaa hankkia kiinteistökohtaisiin käsittelyjärjestelmiin perehtynyt jätevesisuunnittelija, joka selvittää myös mahdolliset kuntakohtaiset erityisvaatimukset käsittelylle.

Jätevesijärjestelmän uusimista varten tarvitaan kunnan rakennusvalvonnasta lupa, joten jätevesiremonttiin kannattaa ryhtyä ajoissa ennen määräajan umpeutumista. Jätevesiasioissa neuvoja saa myös kunnan rakennusvalvonta- ja ympäristönsuojeluviranomaisilta.

Valonia tarjoaa jätevesineuvontaa lokakuun loppuun asti. Kiinteistökäyntien lisäksi neuvoja voi kysyä puhelimitse tai valonia.fi/hakku-sivuston kautta. Jätevesineuvojat kiertävät myös kesätapahtumissa, joista tiedotetaan Valonian verkkosivuilla.

Siinä missä vesijärjestelmät kaipaavat suunnittelua myös energiahankintoja on hyvä harkita ajan kanssa. Ympäristömessujen näytteilleasettajista aurinkoenergiaan kävijöitä tutustutti turkulainen Solar Age, jonka pääasiallisena työskentelyalueena on Varsinais-Suomi. Tällä hetkellä yritys tekee maksuttomia arviointikäyntejä muun muassa Paraisten ja Naantalin saaristoalueilla.
– Käynnillä arvioidaan kohdekohtainen tarve ja oikea mitoitus. Suurin osa paneeleista asennetaan katolle, mutta myös seinä- ja asennuksia tehdään. Arviointikäynnillä myös selviää, että onnistuuko aurinkopaneelien asennus kyseiseen kohteeseen ylipäätään, Solar Agen Atte Mäntylä kertoo.

– Järjestelmät mitoitetaan yleisesti omaan tarpeeseen, mutta oikein aurinkoisena kautena ylimääräisen tuotannon myydä sähköyhtiölle, Mäntylä lisää.

Vuodenvaihteessa poistettu tuontivero on Mäntylän mukaan mukavasti virkistänyt aurinkopaneelikauppaa.

– Yhdysvaltalaisissa paneeleissamme on saksalainen invertteri ja suomalainen kiinnitysjärjestelmä, joka sopii kaikenlaisille kattotyypeille. Paneelien huoltovapautta tukee WiFi-verkon välityksellä toimiva automaattinen virheentunnistus, hän esittelee.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Aurinkoinen sää houkutteli väkeä Paraisten Päiville

Saariston Ympäristömessujen yhteydessä vietettiin perinteisiä Paraisten Päiviä 7.–8. kesäkuuta. Myös toista kertaa järjestetty Pargas Retro Parad kiinnosti markkinakansaa.

PIF käsipallon CT05 -joukkueen Vera, Kia, Emma, Anni, Emelie ja Maija olivat tapahtumassa kartuttamassa Saksaan suuntautuvan turnausmatkansa reissukassaa myymällä ötökkähotelleja (vas.). Länsi-Turunmaan yrittäjien Tove Hagström ja Eva Johansson kuuluvat Paraisten Päivien puuhanaisiin (oik.). Kuvat: Ragip Önsoy.
Latte Cafén Gerard Gassou pakkasi kahvit pyöränsä kyytiin Paraisille (vas.). Murat & Sari Inhanli pitävät Elegant Homea Liedon Vanhalinnassa. Varastomyymälä on auki kerran viikossa, muutoin toiminnassa on verkkokauppa (oik.). Kuvat: Ragip Önsoy.
Pargas Retro Cars juhlisti 8. kesäkuuta kansallista museoajoneuvopäivää vanhojen ajoneuvojen paraatilla. Kuvat: Ragip Önsoy.