Paimion Kesäteatteri tarjoilee lämminhenkistä maalaiskomediaa

Paimion Kesäteatteri
Kaisua ja Erniä Paimion Kesäteatterissa esittävät Emma Bowles ja Marko Pekkarinen. Kuva: Paimion kesäteatteri / Jan Sundman.

TEATTERI. Paimion Kesäteatterissa saa ensi-iltansa 14. kesäkuuta Sisko Istanmäen samannimiseen romaaniin perustuva näytelmä Liian paksu perhoseksi. Heini Tolan dramatisoiman näytelmän ohjaa Mikko Kouki, joka toimii Turun Kaupunginteatterin taiteellisena johtajana.

Seutusanomat tavoitti toista kertaa Paimion Kesäteatterille ohjaava Koukin harjoituskauden loppupuolen tunnelmissa:

– Löysimme näyttelijöille sopivat roolit ja aloimme paiskia hommia helmi–maaliskuun vaihteesta alkaen. Nyt painetaan jo loppusuoralla, Kouki kommentoi.
– Työryhmästä löytyy sekä uusia tekijöitä että vanhoja Paimion konkareita. Hyvä sekoitus molempia, Kouki lisää.

Kouki vieraili Paimion kesäteatterissa viimeksi vuonna 2016 ohjaten tuolloin Hella Wuolijoen näytelmän Niskavuoren Heta.
– Paimiossa oli viimeksi erinomaisen hienoa tehdä kesäteatteria. Kun kysyttiin uudestaan, oli helppo vastata myöntävästi, hän sanoo.

Tämänvuotinen produktio, Liian paksu perhoseksi, on lämminhenkinen maalaiskomedia isokokoisesta Kaisusta ja hintelästä Ernistä. Humoristinen tarina on myös kertomus rakkaudesta, erilaisuudesta ja periksiantamattomuudesta. isko Istanmäen romaani oli vuonna 1995 Finlandia-palkintoehdokkaana ja romaaniin pohjautuva elokuva rikkoi ilmestyessään katsojaennätyksiä.

– Keskustelin Paimion kesäteatterilaisten kanssa useista vaihtoehdoista ja jostain syystä tämä tuntui juuri oikealta: koskettava, humaani ja lämminhenkinen kasvutarina, jossa on mukana myös huumoria. Valinta tehtiin siis yhdessä, Kouki kertoo.

Liian paksu perhoseksi alkaa 1960-luvulta, kun Kaisu lähtee kauppa-apulaiseksi Ernin perimään sekatavarakauppaan. Autioituvan kylän kauppa on lähes konkurssikypsä ja Kaisu uppoutuu kaupan kuntoon laittamiseen. Kaisun ja Ernin suhde lämpenee rakkaudeksi, vaikka onnea varjostavat Ernin häijyilevä äiti ja huikentelevainen sisko, eikä elämä muutenkaan aina näytä aurinkoiselta. Voimakastahtoinen Kaisu taistelee kuitenkin Erninsä kanssa vaikeuksien yli.

Katariina Mäkinen-Önsoy