Lemun päiväkoti portaittain käyttöön

Lounatuulen päiväkoti
Lounatuulen päiväkodin varhaiskasvatuksen esimies Susanna Kultanen asettelee paikalleen omenapuuksi naamioitunutta akustiikkalevyä, josta irtoaa ”omenat” istuintyynyiksi. Yleisissä tiloissa on energiaa säästävät sensorivalot, kun taas ryhmätiloissa on säästetty vanhat valot harjoituskatkaisimineen. Kuvat: Ragip Önsoy.

Vesivahingon myötä remontissa puolitoista vuotta ollut Lounatuuli on saanut päivitetyn ilmeen. Lisäksi peruskorjaustöiden yhteydessä kolmannelle päiväkotiryhmälle rakennettiin asianmukaiset tilat.

Lounatuulen päiväkoti Lemussa.

MASKU. Maskun Lemun kunnanosassa palataan takaisin normaaliin päivärytmiin varhaiskasvatuspalveluissa, kun Lounatuulen päiväkoti avaa ovensa remontin jäljiltä. BA-RA ky on saanut työnsä valmiiksi ja urakka on luovutettu 7. toukokuuta Maskun kunnalle.

– Varhaiskasvatustoimi valmistelee muuttoa Pappilasta juhannuksen aikaan, jolloin yhdistellään ryhmiä. Täysin valmista on uuden toimintakauden alussa elokuussa, jolloin 50 lasta asettuu omiin ryhmiinsä. Ensi syksylle päivähoitopaikat ovat siis jälleen aivan täynnä Lemu–Askainen-akselilla, ja samansuuntaiselta näyttävät myös tulevat vuodet syntyvyyslukujen perusteella, Lounatuulen päiväkodin varhaiskasvatuksen esimies Susanna Kultanen toteaa.

Päiväkodin alapohjarakenteet uusittiin kokonaan vuotovahingon seurauksena. Huoneista pahiten vaurioita kärsinyt keittiö on uusittu myös täysin.

Vessanpytyt ja lavuaarit on laitettu uusiksi niin, etteivät lapset enää tarvitse korokkeita niitä käyttäessään.

– Seinän sisässä tapahtunut vahinko oli ehtinyt levitä niin laajalti välipohjaan, että lattiat piti uusia aivan koko päiväkodin laajuudelta. Väistötiloissa, eli Lemun pappilassa sekä viereisessä Kaislakodissa, olemme olleet vuoden 2018 alusta lähtien, Kultanen kertoo.

– Haluan kiittää lapsia ja heidän vanhempiaan siitä, että he ovat jaksaneet tämän erikoisen tilanteen keskellä. Kaikki ovat olleet ymmärtäväisiä ja joustavia. Nostan hattua myös henkilökunnallemme, joka on ammattitaidollaan luonut turvallisen ilmapiirin myös niihin tiloihin, joita ei ole rakennettu päiväkotitarkoitukseen, hän viittaa pappilaan, jonka pihaan pystytettiin aidat ja tuotiin leikkivälineitä lapsia varten.

Henkilökunnan tiloista alkanut vesivuoto osoittautui odotettua isommaksi, kun vahingon laajuutta selviteltiin urakoitsijan toimesta.

Huoneista vesivahingossa kärsi eniten keittiö, joka on saanut täysin uuden ilmeen ja järjestyksen.

– Vesivahinkourakan yhteydessä oli järkevää suorittaa peruskorjauksia, joihin kuuluivat vanhentuneiden keittiö- ja lvi-laitteiden uusimiset. Tänne asennettiin myös muun muassa sähköinen järjestelmä vuotojen varalta. Sisäilmaan liittyvien ongelmien ehkäisemiseksi tilat tehosiivottiin ennen kalusteiden asennusta, Kultanen sanoo.

– Kalustuksessa on huomioitu niin ergonomia kuin viihtyvyyskin. Kalusteita on uusittu kaiken varalta, sillä sisäilmatutkimuksen yhteydessä havaittiin mikrobivaurioita. Ajatus on ollut se, että mitä ei pystytä puhdistamaan, ei myöskään tuoda enää tänne takaisin, Kultanen jatkaa.

Samalla kiinteistössä tehtiin huonejärjestelyjä uuden ryhmätilan rakentamiseksi.

– Vuosituhannen vaihteessa valmistunut päiväkoti oli suunniteltu alun perin kahdelle ryhmälle, mutta käytännössä täällä on toiminut kolme ryhmää. Nyt niin sanotulla saliryhmälläkin on oikea, tarkoituksenmukainen tila. Uutta on myös entisestä varastokopista muokattu eteinen sisäänkäynteineen, joka puhkaistiin rakennuksen etupuolelle vasta hiljattain, kun säät olivat hieman lämmenneet, Kultanen kertoo.

Uusi sininen ovi vie uuden ryhmätilan eteiseen, joka toimi aiemmin varastona.

– Nyt kun sisäpuoli on valmis, ulkopuolella laitetaan vielä pihaa kuntoon ja uusitaan aita säätä paremmin kestäväksi, hän lisää.

Lopullinen kustannusselvitys valmistuu myöhemmin, tämänhetkisen tiedon mukaan Lounatuulen vesivahingon korjaus, peruskorjaus ja muutostyö maksavat yhteensä 610 000 euroa. Vesivahingon osuudesta on saatavissa korvausta vakuutusyhtiöltä. Korvaussummassa huomioidaan omavastuuosuuden lisäksi ikävähennys.

Katariina Mäkinen-Önsoy