Friisilän koulun oppilaat ahkerina Jokipellon koekaivauksilla

Arkeologia kiinnostaa Raision vitoskutosia

Jokipellon koekaivaus
Niklas Europaeus teki arkeologisen löydön Jokipellon koekaivauspaikalta. Kuvat: Ragip Önsoy.

Raision museo Harkko järjestää yhteistyössä Turun yliopiston arkeologian oppiaineen kanssa koekaivauksen rautakauden lopulle ja varhaiskeskiajan alkuu ajoittuvalla löytöpaikalla, Raision kirkon tuntumassa 2.5.–28.6. välisenä aikana.

Lähikuva Niklas Europaeuksen löydöstä.

HISTORIA. Raision Friisilän koulun Niklas Europaeus osallistui muiden 5. ja 6. luokan oppilaiden tapaan Jokipellon arkeologisiin koekaivauksiin toukokuun lopulla. Ensi syksynä kuudennen luokan aloittava Niklas puhkui intoa löytäessään paikalta luunpalasen.

– Kun Raision museosta tultiin koululle kertomaan kaivauksista, kiinnostukseni heräsi heti. Onhan tämä hieno mahdollisuus – varsinkin kun heti sormiin osuu kaikenlaisia aarteita. Ihan paras koulupäivä! iloitsee Niklas.

Raision museo Harkko suorittaa koekaivaukset yhteistyössä Turun yliopiston arkeologian oppiaineen kanssa. Paikalta löydettiin vuonna 2013 hopeinen 1100–1200 -luvulle jKr. ajoittuva hopeasormus ja rautakauden lopulle ajoittuvia pronssiesineiden katkelmia. Löydöt tulivat esiin metallinetsintäharrastuksen myötä.
– Julkiset kaivauskohteet kuuluvat arkeologian keskeisiin työskentelytapoihin. Harvoin sitä kuitenkaan näkee ihan noin monta kaivajaa samaan aikaan montussa, Turun yliopiston arkeologian professori Visa Immonen toteaa hymyillen.
– Intoa näyttää riittävän. Ei sitä koskaan tiedä, vaikka siinä olisi kaivamassa ollut tulevaisuuden arkeologeja, lisää Immonen hyväntuulisena.

Raision museo Harkko sai Suomen kulttuurirahastolta Mullankaivajat-apurahan Pellon arvoitus -hankkeen toteuttamiseen.

Arkeologiset koekaivaukset ovat keskeinen osa Raision 5. ja 6. luokan oppilaille suunnattua Pellon arvoitus -hanketta. Hankkeen toteuttamiseen Raision museo Harkko sai Suomen kulttuurirahastolta Mullankaivajat-apurahan. Nyt toista kertaa jaetulla apurahalla tuetaan hankkeita, joiden tavoitteena on tarjota koululaisille ja lukiolaisille tilaisuus osallistua arkeologiseen tutkimukseen kotiseudullaan, ja siten lisätä oppilaiden kiinnostusta tieteellisiin menetelmiin, oman lähialueen menneisyyteen ja historiaan.
– Tämä on neljäs kerta, kun järjestämme oppilaille mahdollisuuden koekaivauksiin. Edellisillä kerroilla, vuosina 2003, 2011 ja 2015, olimme Papinkalliolla. Ja nyt vuorossa on tämä Jokipelto-niminen alue Turku–Rauma -tien ja joen välissä, Raision museon arkeologi Jari Näränen kertoo.

Kaivausten tavoitteena on selvittää, onko pellon kyntökerroksen alla säilynyttä kulttuurikerrosta, joka kertoisi paikalla aikaan sijainneesta asutuksesta, hautapaikasta tai muusta toiminnasta. Tutkimus toteutetaan kaivamalla sormuksen löytöpaikalle noin 20 m pitkä koeoja ja ympäristöstään erottuvalle tasaiselle terassimaiselle peltolohkolle koekuoppia.

Kaivaukset Jokipellolla alkoivat 2.5. ja ne päättyvät 28.6.2019. Toukokuussa kaivauksille osallistui raisiolaisia 5. ja 6. luokan oppilaita luokittain. Kesäkuussa kaivauksia jatketaan kesätyöntekijöiden voimin. Lisäksi koekaivaukseen kuuluu yleisökaivaus, joka järjestetään etukäteen ilmoittautuneille 10.–14. kesäkuuta.

Katariina Mäkinen-Önsoy