Sipilänmäellä juhlavuoden kantaesityksenä hääjännäri

Sipilänmäen kesäteatteri
Morsiamen ryöstö Sipilänmäellä: sulhasen Elina-äidin roolin tekee Kitta Paavola ja sulhasen Pentti-isää esittää Kimmo Lönnqvist. Kuva: Minna Rosendahl.

TEATTERI. Kaarinan Piikkiössä sijaitsevan Sipilänmäen kesäteatterin 40. kesä tuo katsojille kantaesityksenä musiikkinäytelmän rakkaudesta. Morsiamen ryöstön on teatterille kirjoittanut Katja Ollikainen yhdessä näytelmän ohjaajan Antti Laineen kanssa.

Sipilänmäki on entuudestaan tuttu teatteri käsikirjoittajille. Laine toimi toisena ohjaajana Elina Haaviston rinnalla viimekesäisessä Kauppa-autossa. Toissa vuonna hän oli sen sijaan roolissa Haaviston ohjaamassa Rikkaan rakkaus -produktiossa.

– Saimme kirjoittaa juhlavuoden näytelmän, Morsiamen ryöstön, siis näyttelijäkokoonpanoa silmällä pitäen. Lavalla nähdään pitkään, jopa vuosikymmeniä, Sipilänmäen kesäteatterissa näytelleitä sekä harrastajia muista seudun teattereista, Laine sanoo.

Rakkaudentäyteistä Morsiamen ryöstö -näytelmää esitetään Sipilänmäellä kesäkuun ajan.

– Tähän päivään ajoittuva näytelmä vie meidät melko kauas perinteisestä maalaismiljööstä, mihin esimerkiksi edelliskesän näytelmä sijoittui. Näytelmä ruotii rakkautta eri muodoissaan. Suuria tunteita käsitellään musiikin avulla, Laine toteaa.

Osa jukebox-musikaalin lauluista on uudestaan sanoitettu käsikirjoittajien toimesta.
– Musiikki on yhdistävä tekijä Sipilänmäelle tehdyissä teatterikappaleissa kautta linjan: Siitä on muodostunut paitsi perinne myös kantava voima täkäläiselle teatterin tekemiselle, Laine lisää.

Hän luonnehtii Morsiamen ryöstöä haastavaksi tekstiksi.
– Ei ole menty todellakaan sieltä, mistä aita on matalin. Vaikka onkin kyse harrastajista, teatteria tehdään kunnianhimoisesti. Lisäksi harrastajanäyttelijämme ovat saaneet minulta sekä yksilö- että ryhmäpalautteita läpimenojen jälkeen.
– Näytelmässä on myös tietynlaista interaktiivisuutta. Se näkyy muutamissa kohtauksissa, joissa teatterin yleisö on hääyleisöä, ja näyttelijä puhuu roolinsa repliikit suoraan katsojille, hän jatkaa.

Ohjaaja Laine on ehtinyt olla tiiviisti mukana lähiseudun teattereissa vuosituhannen vaihteesta alkaen. Sittemmin hän on valmistunut näyttelijäksi (BA) Lontoon yliopiston alaiselta The Royal Central School of Speech and Drama -linjalta.
– Imatran kaupunginteatterin kiinnitys vie minut syksyllä täysin näyttelijätyön ääreen, Laine kertoo.

Kesäteatteria Sipilänmäellä ylläpitää ja toteuttaa Lions Club Piikkiö, joka ohjaa tuotot hyväntekeväisyyteen. Piikkiöläinen Lions Club aloitti teatteritoiminnan vuonna 1980, jonka jälkeen näytelmiä on paikalla esitetty joka kesä.

Katariina Mäkinen-Önsoy