Venemessujen juhlavuonna taas uutta ohjelmaa

Naantalin Venemessut
Naantalin Venemessuja koko 10-vuotisen historian ajan luotsannut Tuomas Levanto kertoo, että juhlatapahtumaan on saatu paljon uutta ohjelmaa – sellaistakin, josta on monet vuodet haaveiltu.

Naantalin Venemessut houkuttee 24.–26.5. vanhaan kaupunkiin veneilijöiden lisäksi valtavasti myös muuta yleisöä.

NAANTALI. Naantalin Venemessut on tänäkin vuonna koko kansan rakastama ohjelmallinen kesätapahtuma. Venemessujen toimitusjohtaja, tapahtumaa koko 10-vuotisen historian ajan luotsannut Tuomas Levanto kertoo, että juhlatapahtumaan on saatu paljon uutta ohjelmaa – sellaistakin, josta on monet vuodet haaveiltu.

– Kymmenvuotistapahtumaan ja sen ohjelmaan on panostettu erityisen paljon. Koko Venemessujen historian ajan olemme haaveilleet muun muassa ohjusvene Naantalin saamista mukaan ja tänä vuonna sekin viimein toteutuu, kertoo Levanto.

Pansiossa tukikohtaansa pitävä ohjusvene Naantali on vieraillut vanhan kaupungin satama-alueella ennenkin, muttei koskaan aiemmin Venemessujen aikaan. Nyt 50-metrisessä ohjusveneessä pidetään yleisölle avoimet ovet niin perjantaina, lauantaina kuin sunnuntainakin.

– Ohjusvene on varmasti yksi Venemessujen kiinnostavimmista kohteista.

Edelläkävijä monessa suhteessa

Naantalin Venemessut on monessa mielessä edelläkävijä suomalaisessa veneilygenressä. Vuosittain noin 20 000 ihmistä tulee messuille ja Naantalissa myös tehdään paljon venekauppaa.

– Jotkut veneen ostajat tekevät kauppaa jo Helsingin messuilla helmikuussa, mutta suurin osa lyö kaupat kiinni vasta koeajon jälkeen – Naantalin Venemessuilla, kertoo Levanto Venemessujen merkityksestä venekaupassa.

Eipä ihme, että Venemessut houkuttelevat vuosittain yleisön lisäksi paljon näytteilleasettajia.

– Viime vuonna näytteilleasettajia oli 136, ja uskon, että tänä vuonna määrä on suurinpiirtein samalla tasolla.

Koska Naantalin Venemessut ovat nimenomaan ohjelmallinen tapahtuma, järjestäjät haluavat joka vuosi tuoda messuille jotain uutta ja ihmeellistä ihmisten ihasteltavaksi.

– Tänä vuonna uutuuksia ovat muun muassa eFoil, niin sanottu ”lentävä lainelauta”, ja 90-vuotias ”sikarivene”, joka saadaan vuosien, vuosien jälkeen taas vesille. Venemessut tunnetaan laajalti siitä, että monet uutuustuotteet ovat laajasti ensiesittelyssä täällä Naantalissa, myhäilee Levanto.

Venemessuilla on myös mahdollista maistaa Mallasseppien Venemessuja varten valmistamaa juhlaolutta.

Ajankohta pitänyt pintansa

Kun tapahtumalla on ikää jo kymmenen vuotta, on selvää, että yleisö on ottanut sen omakseen. Venemessujen kävijöistä on tuoreimman tutkimuksen mukaan noin 70 prosenttia Turun talousalueelta, vajaa kolmannes pääkaupunkiseutu-Tampere-Pori – akselilta, ja loput muualta Suomesta. Toki messut houkuttelevat paikalle myös kansainvälistä väriä.

– Näytteilleasettajiakin on Suomen lisäksi Ruotsista, Latviasta ja Virosta, joten voimme hyvällä syyllä kutsua itseämme kansainväliseksi tapahtumaksi, toteaa Levanto.

Ihmiset ovat myös tottuneet siihen, että Venemessut pidetään toukokuun viimeisenä viikonloppuna.

– Kahtena ensimmäisenä vuonna tapahtuman aikaan satoi vettä rankasti. Kolmantena vuonna olimme jo siirtämässä tapahtumaa viikolla eteenpäin, mutta päätimme lopulta pitää ajankohdan samana. Ja sen jälkeen meillä ei ole ollut ongelmia kelien kanssa, kertoo Tuomas Levanto.

Marko Vuosjoki

 

 

Ohjelmaan voi tutustua täällä.