Tie vai suojelualue? Ikimetsä Turku–Raisio-rajalla puhuttaa

Luontokävely Länsi-Turun kaupunginosaviikolla
Ari Karhilahdella oli tietoa taskussa. Oppaan avulla tutustakin paikasta saa eri tavalla irti. Kuvat: Marjo Peltoniemi.

YMPÄRISTÖ. Luontohavaintoja tehtiin porukalla, kun Länsi-Turun kaupunginosaviikkoon liittyen lauantaina 18. toukokuuta järjestettiin opastettu luontokävely Turun yliopiston eläinmuseon konservaattori ja luontoasiantuntija Ari Karhilahden johdolla Mälikkälä–Kuninkojan ikimetsään.

Turun ja Raision rajalla sijaitseva alue on mielenkiintoinen ja ajankohtainen paitsi luontoarvojensa myös pohdittavana olevan suojelustatuksensa osalta.

Omaksi ja osallistujien iloksi Ari Karhilahti perehdytti retkipoppoota aarniometsän hiljaisiin alueisiin ja saloihin avojaloin. Mukana matkassa ollut Turun Luonnonystävät ry:n Auvo Aro täydensi opastusta myös omilla tiedoillaan.

Retkellä ihasteltiin muun muassa metsän pehmeää sammal- ja saniaispohjaa, suolaikkuja, kivi- ja kalliomuodostelmia, luonnontilaista lähdettä, tikankoloja, jalopuita, kasveja ja kukkia sekä löydettiin mustarastaan muna.

Vastaan tuli lenkkeilijöitä koirien kanssa ja ilman sekä partiolaisia suunnistuskilpailemassa. Monilla retkelle osallistuneista oli muistoja metsän alueista, joilla oli lapset olivat leikkineet tai pelanneet ja oli hiihdetty sekä lenkkeilty.

Luontokävely Mälikkälä-Kuninkojan aarniometsässä
Turkuseurassa aluetyön koordinaattorina toimiva Sanna Saarto oli ottanut mukaan luontokävelylle jälkikasvua, Astridin, 19, ja kuvassa hänen kanssaan olevan Ivarin, 12. Hän toivoo, että lapset oppivat tunnistamaan kasveja, lintuja ja muita eläimiä sekä sieniä.
Lähellä, mutta rauhassa

Alueelle pääsee tutustumaan kauppakeskus Myllyn läheiseltä Mälikkälä–Kuninkojan kuntoradan risteyksestä osoitteesta Kuloistentie 10. Kun kävelee syvemmälle metsään, kaupungin melu ei enää kuulu sinne. 80 prosenttia metsästä on Turun puolella ja loput Raisiota.

Alue on Ruissaloon verrattavissa oleva havupuuvaltainen ikimetsä, jollaisia ei enää juuri ole. Etelä-Suomessa ikimetsien osuus on promilleluokkaa ja sekin on supistumassa.

Suojelulla pieni kansanliike

Esillä on ollut tieyhteyden vetäminen alueen poikki Kauppakeskus Myllystä Satakunnantielle Myllyyn pääsyn nopeuttamiseksi. Paikallis- ja luontojärjestöt sekä asukasyhdistykset puolestaan vastustavat esitystä ja kannattavat luonnonsuojelualueen perustamista luontoarvojen ja virkistyskäytön vuoksi.

Virkistyskäyttö lisäisi heidän mielestään vetovoimaa myös tulevia sukupolvia ajatellen. Asian ympärille on syntynyt pienimuotoinen kansanliike ja suojelun puolesta on tehty viime syksynä kuntalaisaloite Turun ja Raision päättäjille.

Ari Karhilahden näkemys suojelutarpeesta on selvä.

– Hiilinieluista puhuminen on absurdia, jos tämän kaltaisia alueita tuhotaan. Tämä on viimeisiä vastaavia alueita Suomessa, joita voi suojella. Kyseessä on samalla lähivirkistysalue alueen asukkaille, turvapaikka uhanalaisille eläinlajeille sekä kasvupaikka huippuharvinaisille kasveille ja luonnolle, hän sanoo.

– Tällä pienellä alueella luonnon monimuotoisuus on käsittämättömän suurta, joten samalla onnistuttaisiin suojelemaan monia kohteita. Alue on myös tärkeä paikallisille ihmisille, Auvo Aro täydentää.

Marjo Peltoniemi

 

Ari Karhilahden nimi muutettu oikeaan muotoonsa 21.5. kello 8.45.