Tänään vietetään kansainvälistä sananvapauden päivää

Kuvat: Sanomalehtien liitto.

“Sanomalehdistö korostaa vuoden 2019 sananvapauden päivän näkyvyydessä sananvapauteen liittyvää vastuuta ja sitä, että kuuntelemalla ja pyrkimällä ymmärtämään omista mielipiteistämme eroavia näkemyksiä, voimme yhdessä rakentaa Suomesta entistäkin parempaa yhteiskuntaa kaikille.”

YHTEISKUNTA. Kansainvälistä sananvapauden päivää on vietetty maailmanlaajuisesti 3. toukokuuta vuodesta 1993, jolloin YK:n yleiskokous julisti Unescon aloitteesta päivän kansainväliseksi lehdistönvapauden päiväksi (World Press Freedom Day). Päivämäärä on vuonna 1991 hyväksytyn Windhoekin julistuksen vuosipäivä. Namibiassa hyväksytty julistus puolusti itsenäistä ja moniarvoista lehdistöä.

Sanomalehtien Liitto ja sen jäsenet muistuttavat sananvapauden päivänä 2019 sananvapauteen liittyvästä vastuusta sekä pyrkimyksestä ymmärtää heitä, joilla on täysin erilainen mielipide. Sanomalehdistö kannustaa kaikkia jättämään itsestään paremman jäljen myönteisillä sanoilla ruman ja pahaa aikaansaavan kielenkäytön sijaan.
Sananvapautta käsittelevässä kirjoituksessaan Sanomalehtien Liiton markkinointi- ja tutkimusjohtaja Sirpa Kirjonen kannustaa miettimään rohkaisevien sanojen vaikutusta.

– Kuuntelemalla ja pyrkimällä ymmärtämään omista mielipiteistämme eroavia näkemyksiä, voimme yhdessä rakentaa Suomesta entistäkin parempaa yhteiskuntaa kaikille, kirjoittaa Kirjonen Medialiiton Agendalla-palstalla.

– Sanomalehdistö korostaa vuoden 2019 sananvapauden päivän näkyvyydessä sananvapauteen liittyvää vastuuta ja sitä, että kuuntelemalla ja pyrkimällä ymmärtämään omista mielipiteistämme eroavia näkemyksiä, voimme yhdessä rakentaa Suomesta entistäkin parempaa yhteiskuntaa kaikille, jatkaa Kirjonen kirjoituksessaan.