Paluumuuttaja toi kirjakaupan Naantaliin

Kirjallisuuden Pop up -herkkupuoti

Naantalilainen kirjakauppias Katri Tuominen laittaa juuri Pop up -kirjapuotiaan valmiiksi äitienpäivää ja muita kauden juhlapäiviä ajatellen. Kuva: Ragip Önsoy.

NAANTALI. Pientä Kirjapuotia Turussa 12 vuoden ajan pyörittänyt Katri Tuominen hymyilee Naantalin auringon tavoin laittaessaan kesää esille uuteen Pop up -kirjakauppaansa. Tuominen on POP Puodin tämänvuotinen vieras, joka ei pistäisi pahakseen jos yrittäjyys Naantalissa kestäisi pidempäänkin.

– Se on kiinni asiakkaista, jos puoti menestyy, jatkoa aivan varmasti seuraa. Tarkoitus on pitää kirjakauppaa ainakin syksyyn asti. Toisaalta sieltä tulee jo sitten pian vastaan kirjamyynnin kannalta tärkeä sesonki eli joulu.

POP Puodin toinen puoli on POP Designin Wilma Paavasen valtakuntaa, josta löytyy sisustustuotteita, naistenvaatteita ja asusteita. Kirjapuodin puolella on lisäksi esimerkiksi postikortteja ja muistikirjoja.

– Tilat ovat sopivan kokoiset pop up -toiminnalle. Esillä on tarkkaan valittu valikoima uutuuksia sekä muita kirjallisuuden helmiä, kuten esimerkiksi Tammen keltaista kirjastoa sekä tykätyimpiä kotimaisia. Tässä voi todella seisoa jokaisen myyntituotteensa takana sataprosenttisesti, Tuominen sanoo.

Pienessä puodissa on sekin etu, että ei tarvitse ottaa taloudellista riskiä ison varaston pitämisessä.

– Se mitä hyllystä ei löydy, on tilattavissa. Tilaukset myös saapuvat melko nopeasti, joten siinäkään ei ole ongelmia, lisää Tuominen.

Lähestyvä äitienpäivä innostaa Tuomista esittelemään kirjalahjatoiveita.

– Hyvistä uutuuksista voisi nostaa erityisesti Johanna Venhon Ensimmäinen nainen -romaanin, joka kertoo Sylvi Kekkosesta iäkkäämpänä, vahvana persoonallisuutena presidenttimiehensä vierellä.
– Kysyttyjä teoksia ovat myös Katja Kallion Yön kantaja, joka sijoittuu Seiliin. Saaristomaisemissa kuljetaan myös Ulla-Lena Lundbergin pidetyssä Jää-romaanissa.

Tuominen on hiljattain muuttanut takaisin Naantaliin.

– Vietin lapsuuteni ja kävin kouluni Naantalissa. Välillä asuin Turussa, mutta nyt juuret vetivät minut takaisin. Ja kyllä olen ollutkin tyytyväinen valintaani, täällä on aivan ihanaa lenkkeillä koiran kanssa. Kuparivuori on yksi lempipaikoistani, Tuominen huokaa.

Kirjallisuus on ollut lukuelämyksiä janoavalle Tuomiselle tärkeää aivan pienestä pitäen.

– Äitini oli Kirjakauppa Birgitassa töissä täällä Naantalissa. Sieltä se lukuinnostus varmasti lähti. Ehdin ennen yrittäjäuraani tehdä töitä myös muun muassa kirjastoissa.

Katariina Mäkinen-Önsoy