Siideriä omista omenoista

Henriikka Aapola, Mika Siusluoto ja Mira Peltomäki perustivat oman siideripanimon, ja kun oiva tilaisuus näyttäytyi, he päättivät laajentaa toimintaansa ravintolaksi ja bed & breakfast -hotelliksi.

KUSTAVI. Aivan keskellä Kustavin kyläraittia on ollut perinteinen ravintola nimeltään Maistonki. Perinne saa jatkoa uudenlaisella twistillä, sillä kolme kustavilaista maatilallista, Mika Siusluoto, Mira Peltomäki ja Henriikka Aapola, perustivat oman panimoravintolansa, jonka nimeksi tuli sama perinteinen Maistonki. Kolmikon perustama yritys on puolestaan alueellisesti ylpeä Saaristo Siideri.

Kolmikon konseptiin kuuluu keskeisesti oma siideripanimo, joka on parhaillaan valmistumassa täysin remontoitavaan kiinteistöön.

– Meillä oli ajatus omasta siideripanimosta ja kahvilasta, jossa siideriä voisi myydä, sillä minä olen siideriä valmistanut vuosikausia, kun olin ulkomailla. Mikalla ja Henriikalla on puolestaan omat omenapuutarhat. Päätimme ryhtyä yhdessä yrittäjiksi ja idea paisui nopeasti panimoravintolaksi, jossa on myös bed & breakfast -tyyppistä majoitusta, kertoo Peltomäki.

Kiinteistö kokee täydellisen remontin

Kun liikeidea jalostui alkuperäistä isommaksi, ja keskeltä kylänraittia löytyi tarkoitukseen sopiva kiinteistö, kolmikko kääri hihat ja ryhtyi töihin.

– Olemme urakoineet nyt helmikuusta lähtien remontoiden tätä kiinteistöä kuntoon, kertoo Siusluoto.

Remontissa alakertaan rakennetaan panimo, katutaso laitetaan uuteen uskoon ravintolaksi ja yläkertaan tehdään majoitushuoneet.

– Ravintola avataan kesäkuussa, toivottavasti heti alkukuusta, ja majoitustiloja avataan sitä mukaa kun ne valmistuvat. Olemme varmasti kesäkuussa valmiita ottamaan myös ensimmäiset hotellivieraamme, kertoo Aapola.

Kiinnostus Kustavissa jo suuri

Kustavilaiset ovatkin huomanneet, että keskeistä kiinteistöä laitetaan kuntoon.

– Monet ovat tulleet kysymään, mitä teemme. Kun he kuulevat panimoravintolasta, seuraava kysymys on ”koska avaatte”?. Kaikki ovat olleet iloisia, kun keskustaan tulee uutta liiketoimintaa ja elämää, kertovat yrittäjät.

Valmistuttuaan ravintolan kapasiteetti on 50 ruokailupaikkaa sisällä ja 150 ulos rakentuvalle terassille. Omien siiderien lisäksi tarjolla on muita virvoittavia juomia sekä lähiruokaa.

– Meillä on myös oikeus vähittäismyydä omaa siideriämme, joten sitä saa myös mukaan. Kesäksi avaamme pihaan myös kesäkioskin ja ravintolaan avaamme kustavilaisia tuotteita myyvän pikkupuodin. Kaikessa pyrimme nostamaan paikallisia tuotteita, ruoasta ja juomasta käsityötuotteisiin, kertoo Peltomäki.

Entäpä ne tuotteet, joista kaikki alkoi – siiderit?

– Vakiomakuja ovat omena ja omena-päärynä. Kesäsiiderinä on omena-mansikka ja syksyn makuna omena-viinimarja. Muitakin makuja kehitellään kaiken aikaa, paljastaa Mira Peltomäki.