Turun Seutusanomat lahjoittaa ständipaikan uudelle hyväntekeväisyysyhdistykselle Kastliinalle

Apua tarvitaan yhä enemmän

HYVÄNTEKEVÄISYYS. Toukokuussa tehdään hyväntekeväisyyttä lapsiperheiden eteen oikein urakalla. Raisiossa 26. toukokuuta järjestettävässä Reilu Fiilis -tapahtumassa on mukana uusi varsinaissuomalainen hyväntekeväisyysyhdistys, Kastliina ry.

”Vetoapua Varsinais-Suomeen” tunnuslauseenaan käyttävä Kastliina on tänä vuonna rekisteröity yhdistys.

– Järjestimme pienimuotoista kirppistä vähävaraisten lapsiperheiden hyväksi, ja huomasimme, että avulle paljon tarvetta. Päätimme perustaa yhdistyksen ja aloittaa hyväntekeväisyystoiminnan virallisissa puitteissa, kertoo yksi perustajista ja yhdistyksen puheenjohtaja Sanna Akkanen.

Akkanen on työskennellyt yli kymmenen vuotta Turun nuorisotoimessa ja nähnyt myös työssään perheiden tuloerojen kasvun.

– Perheet ovat nykypäivänä hyvin eriarvoisessa asemassa. Toimeentulo on monissa perheissä todella tiukalla ja tukien ulkopuolelle putoaa helposti – tai tukien saaminen viivästyy, jolloin perheissä saattaa olla väliaikaisesti erittäin vaikea tilanne.

Toiminta tutuksi Reilussa Fiiliksessä

Sanna Akkanen kertoo, että hän innostui heti Reilu Fiilis -tapahtumasta, kun luki siitä Turun Seutusanomista.

– Kun luin, että tapahtumaan on vielä mahdollista saada ständipaikka lehtenne maksamana, olin niin innoissani, että lähetin sähköpostia samantien, nauraa Akkanen.

Se kannatti, sillä Turun Seutusanomat valitsi hyväntekeväisyysyhdistyksen ständipaikan saajaksi.

– Aiomme esitellä toimintaamme, luomme uusia yhteistyökuvioita ja teemme itseämme tunnetuksi. Reilu Fiilis on aivan mahtava konsepti, ja uskonkin, että tällaisessa tapahtumassa voimme yhdessä auttaa yhä useampia lapsia ja lapsiperheitä, pohtii Akkanen.

Kastliina on toki jo saanut lahjoituksia, joita sitten jakaa edelleen apua tarvitseville lapsiperheille.

– Otamme vastaan käyttökelpoista, ehjää ja siistiä tavaraa kuten vaatteita ja myös pienikokoisia lasten leluja. Hygieniatarvikkeet ovat erittäin toivottuja ja myös säilyvät ruoat kuten makaronit ja säilykkeet – sekä myös lemmikkieläinten ruoat.

Kesäelämykset lapsille tärkeitä

Kesäksi Kastliinalla on oma Kesäkiva-kampanjansa, jonka avulla yhdistys toivoo tuottavansa lapsiperheille elämyksiä, joihin heillä ei muuten olisi varaa.

– Yritämme hankkia pääsylippuja huvipuistoihin, vesipuistoihin ja esimerkiksi teattereihin. Liput ovat tänä päivänä aika kalliita, eikä tiukassa taloudellisessa tilanteessa elävillä lapsiperheillä ole valitettavasti varaa viedä lapsiaan esimerkiksi vesipuistoon. Pelkkä uimahallikäyntikin lasten kanssa saattaa olla mahdotonta.

– Lapsille on kuitenkin erittäin tärkeää, että he saavat kokea mukavia elämyksiä kesälomallaan. On todella ikävä tilanne, kun muut lapset syksyllä koulussa kertovat, mitä kaikkea kivaa ovat kesällä tehneet, jos itse ei ole päässyt kokemaan mitään uutta, miettii Akkanen.

Kastliinan toimintasäännöt ovat perusteelliset ja tarkat, näillä halutaan varmistaa avun meneminen oikeaan osoitteeseen.

– Meillä on selvä toimintaperiaate, eli perheen pitää olla hakenut toimeentulotukea – silloin meiltäkin voi hakea avustusta. Meille on tärkeää, että ihmiset voivat luottaa toimintaamme, ja että toimintatapamme on varmasti tasapuolista, kertoo Akkanen.

Kastliinan toiminta-alueena on koko Varsinais-Suomi.

Marko Vuosjoki