Naantalin Seudun Meripelastajien apuveneen nimeksi Reka

Naantalin Seudun Meripelastajat
Naantalin Seudun Meripelastajien uusi apuvene kastettiin Naantalin Venemessuilla. Kuva: Naantalin Seudun Meripelastajat.

NAANTALI. Naantalin Seudun Meripelastajien uusi apuvene kastettiin lauantaina 25. toukokuuta Naantalin Venemessuilla. Lähitapiola-pelastusaluksen ohella Lammasluodossa tukikohtaansa pitävän apuveneen nimeksi tuli Reka. Nimellä osoitetaan arvostusta yhdistyksessä kymmeniä vuosia toimineelle Reino Penttiselle.

Apuvene päätettiin hankkia pelastus- ja avunantotehtävien helpottamiseksi Naantalin alueen matalissa lahdissa, joihin ei suurella Lähitapiola V-S aluksella päästä. Alus myös mahdollistaa runsaslukuisten nuorisokoulutettavien ja harjoittelijoiden pääsyn päivystyksille ja merellisten toimien pariin.

Reka apuvene
Naantalin Seudun Meripelastajien uuden apuveneen kummi Kati Airo-Pulkkinen kastoi aluksen Rekaksi seuran puheenjohtajan Kalle Hartikaisen avustamana. Kuva: Naantalin Venemessut.

Rekan pituus on 5,03 metriä, leveys 2,05 metriä. Polyeteenistä valmistettu alus on kevyt: Yamaha- perämoottorin 51,5 kW tehollaan aluksen huippunopeus on 28 solmua. Toimintasäde on noin 20 merimailia, toiminta-aika yhdellä tankkauksessa noin kaksi tuntia. Alusta ajataan kahden hengen minimimiehityksellä ja siinä on hinausvalmius. Polytor Pro 16-merkkisen aluksen on valmistanut Boatsman.

Apuvene tulee tarpeeseen, sillä Naantalin Seudun Meripelastajilla oli purjehduskaudella 2018 tasan sata tehtävää. Näin ollen varsinaisten meripelastustehtävien kasvu oli lähes 300 prosenttista. Tehtävämäärän räjähdysmäinen kasvu johtui pitkälti alueen muiden yhdistysten alus- ja miehitysongelmista. P/V Lähitapiola V-S suoritti tehtäviä oman päivystysalueensa lisäksi Turun ja Paraisten alueilla, koska yhdistyksillä ei ollut kiireisimpänä aikana riittävästi kalustoa käytössään.

Naantalin Seudun Meripelastajista kerrotaan, että yleisin syy avunpyyntöön on edelleen tekninen vika. Kaksi kolmasosaa tehtävistä on teknisten vikojen aiheuttamia. Toiseksi suurin osa tehtävistä liittyy erilaisiin tapahtumiin, joissa pelastusalus toimii turvaveneenä.