Naantalin Venemessut ja Pax Navis vauhdittivat merellistä kesästarttia

Veneilykauden avauksessa muistutettiin turvallisuudesta ja ympäristönsuojelusta

naantalin venemessut
Merellisten tapahtumien kesä on virallisesti avattu. Kuvat: Ragip Önsoy.

Tapahtumakesän avajaisviikonloppu Naantalissa ja Turussa tarjosi tietoa vastuullisesta vesillä liikkumisesta ja Itämeren suojelusta.

TAPAHTUMAT. Toukokuun lopulla vietettiin merellisen tapahtumakesän avajaisia sekä Naantalissa että Turussa. Jokisataman avajaisjuhlallisuuksien ensimmäisenä päivänä 23. toukokuuta järjestettiin Ruissalon tapahtumatelakalla Pax Navis. Kolmatta kertaa toteutettu, rauhaan ja veneilyyn nimensäkin mukaan viittaava, tapahtuma alkoi veneilyrauhan julistuksella.

Veneilyrauhan kolmatta kertaa julistanut Turun Mikaelinseurakunnan kirkkoherra Jouni Lehikoinen muistutti vesilläliikkujia vastuullisen veneilyn, luonnon kunnioittamisen, hädässä olevien auttamisen ja muiden vesilläliikkujien huomioinnin tärkeydestä.

Vesilläliikkujien siunaukseksi osoitetun rauhanjulistuksen luki tuttuun tapaan Turun Mikaelinseurakunnan kirkkoherra Jouni Lehikoinen. Hän toivoi Luojalta voimaa ja ymmärrystä muita – Saaristomerellä ja kaikilla muillakin vesillä – liikkuvia kohtaan.
– Kunnioittakaa luonnon voimaa, olosuhteita ja sääntöjä, jotka on tarkoitettu kaikkien osapuolten turvaksi. Näyttäkää hyvää esimerkkiä niille, jotka eivät tiedä ja valistakaa niitä, jotka eivät ymmärrä, lausui Lehikoinen julistuksessaan.

Lehikoinen pyysi myös Jumalalta ohjausta auttaa hätään joutuneita, sekä ymmärrystä että vastuullista toimintaa suhtautumisessa Saaristomeren ainutlaatuisen herkän luonnon varjelemiseen.
– Meillä on valtavan ihana luonto, kaunis meri, meri joka ei erota, vaan joka yhdistää. Ihmiset kaipaavat elämäänsä rauhoittumista, ja meri edustaa itsessään jo elementtiä, joka rauhoittaa.

Veneily- ja Saaristomeri-tapahtuman tarkoituksena on Lehikoisen mukaan muistuttaa meitä ympäröivästä sinisestä aarteesta.
– Julistus pyrkii siihen, että tiedostaisimme kuinka suuri lahja kaunis saaristo ja meri meille on. Yhteinen rukouksemme koskee kaikkia – alukseen, ikään, sukupuoleen, uskontoon, kansallisuuteen, ihonväriin, koulutukseen tai varallisuuteen katsomatta – oli sitten kysymyksessä huvi-, harrastus-, työ-, elinkeino-, vapaaehtoisuuteen tai virkavelvollisuuteen liittyvä tehtävä, Lehikoinen lisää.

Pax Navis -tunnustukset jakoon

Koko perheen veneily- ja Saaristomeri-tapahtumassa jaettiin Pax Navis -kunnialaatat kahden menneen sekä tämän vuoden kunniaksi. Seuraavasta tapahtumasta alkaen palkinto jaetaan vuosittain.

Jouni Lehikoinen, Markku Laaksonen ja Joakim Håkans palkittiin Pax Navis -kunnialaatoin.

Palkitsemisen suorittivat tapahtuman pääjärjestäjien edustajat eli Tove Holm Itämerihaasteesta, Timo Hanttu Turun Mikaelinseurakunnasta sekä Eero Lehtinen Ruissalon tapahtumatelakalta.
– Kolmen ensimmäisen Pax Navis -laatan arvoina ovat ympäristö, siunaus ja turvallisuus. Tästä syystä ensimmäinen laatta menee Markku Laaksoselle, Pax Navis -tapahtuman isälle, Holm sanoo.
– Toisen eli vuoden 2018 laatan ansaitsee Turun Mikaelinseurakunnan kirkkoherra Jouni Lehikoinen, joka on ollut mukana luomassa monia uusia avauksia, joiden myötä seurakunnan ja kirkon kasvot ovat tulleet keskelle arkea ja juhlaa, Lehtinen kertoo.
– Tämänvuotisen turvallisuusteemaisen laatan saa kokenut merenkulkija Joakim Håkans, jonka pyörittämä Håkans-konserni osallistuu päivittäin vuorokauden ympäri merialueemme turvallisuuden ylläpitämiseen ja parantamiseen, Hanttu toteaa.

Saaristomeripalkinto FB-ryhmälle

Naantalin Venemessuja vietettiin sen sijaan 24.–26. toukokuuta Naantalin vierasvenesatamassa. 10. kertaa järjestetyn tapahtuman ohjelmassa oli muun muassa RaceWKND!-ajonäytöksiä formulaveneillä sekä Vadim Nekhaevin flyboard-esiintyminen. Koko viikonlopun ajan Presidentin laiturissa saattoi tutustua kummikaupungissaan vierailleeseen ohjusvene Naantaliin.

Naantalin Venemessujen avajaisissa jaetun Saaristomeripalkinnon vastaanotti Saariston Satamien moderaattori Pertti Helle Paraisilta.

Saaristomeripalkinto myönnettiin tänä vuonna Saariston Satamat Facebook -ryhmän perustaja Petri Allekottelle. Naantalin Venemessujen toimitusjohtaja Tuomas Levanto avaa palkinnon myöntämisen perusteluissa, että Saariston Satamat -ryhmä on edistänyt veneilijöiden yhteisöllisyyttä ja luonut tärkeän tietokanavan, kun veneilijät suunnittelevat kesän veneretkiä.

Allekotte kertoo perustaneensa ryhmän veneilijöiden yhteiseksi keskustelufoorumiksi, koska vastaavanlaista kanavaa ei siihen mennessä ollut olemassa.
– Saariston Satamat -ryhmä on nykyään veneilijöiden lisäksi suosittu saariston vapaa-ajanasukkaiden keskuudessa. Ryhmän tarkoituksena on kokonaisvaltaisesti edistää saaristokulttuuria ja saariston elinvoimaa. Kannustan myös saariston yrityksiä osallistumaan ryhmässä käytävään keskusteluun, se on hyvä kanava esimerkiksi uusien tuotteiden arviointiin, Allekotte jatkaa.

Naantalin Venemessujen avajaisissa jaetun palkinnon vastaanotti Saariston Satamien moderaattori Pertti Helle Paraisilta.
– Ryhmä kokoaa Saariston satamien ystävät yhteen. Se tavoittaa myös naispuoliset veneilijät, jotka edustavat lähes puolta kaikista veneilijöistä. Ryhmään ovat kaikki tervetulleita jakamaan kokemuksiaan. Suurimmaksi osaksi keskustelu pysyy asiassa, välillä on toki jouduttu kitkemään asiattomia juttuja pois, Helle sanoo.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Naantalin Venemessuilla sää suosi avajaisperjantaina.
Naantalin Venemessuilla saattoi tutustua kummikaupungissaan vierailleeseen ohjusvene Naantaliin.