Naantalin Löylyn Olavi Vuorisalon saavutukset vitriininäyttelyssä

Olavi Vuorisalo
Kuva: Lasse Vuorisalon kokoelma.

URHEILU. Naantalin Löylyn juoksijaa Olavi Vuorisaloa (s. 1933) muistetaan näyttävästi Raision kirjastotalon aulan vitriininäyttelyssä. Toukokuun ajan esillä olevaan näyttelyyn on kerätty kuvia ja lehtileikkeitä Lasse Vuorisalon kokoelmasta.

Vuorisalo eli juoksu-uransa huippuvuosia 1950-luvulla. Näyttelyssä lähdetään liikkeelle uran alkuvuosista, mutta isoimman huomion saavat ansaitusti kesän 1957 saavutukset. Turun urheilupuistossa juostiin 11. heinäkuuta kolmen Olavin, Olavi Salosen, Olavi Salsolan ja Olavi Vuorisalon, legendaarinen 1 500 metrin matka. Vuorisalo hävisi niukasti tuolloin kaimoilleen, jotka voittivat uudella maailmanennätyksellä 3.40,2. Salonen ja Salsola eivät ehtineet kuitenkaan maailmanennätystään kauaa juhlia, kun jo tsekkiläinen Stanislaw Jungwirth oli vienyt sen nimiinsä alle vuorokaudessa.

Vuorisalo ei jäänyt kolmossijaa sen ihmeemmin suremaan, vaan pinkaisi ensimmäisenä suomalaisena haamumailin alle kuukauden päästä Naantalissa. Haamumaili tarkoittaa mailin juoksemista alle neljässä minuutissa.

Olavi Vuorisalo
Kuva: Lasse Vuorisalon kokoelma.

– Naantalin kautta aikojen kuuluisin urheilija saavutti kotiradallaan, Kuparivuoren kentällä ensimmäisenä suomalaisena haamumailin ajalla 3.59,1 häviten englantilaiselle kirittäjälleen Derek Ibbotsonille neljä kymmenystä, kertoo Raision kaupunginkirjaston kirjastovirkailija Altti Koivisto näyttelystä.
– Kuparivuorella järjestetty kilpailu oli niin erityislaatuinen, että jos Naantalissa asui muutoin siihen aikaan hieman yli 2 000 asukasta, niin Vuorisalon ja Ibbotsonin juoksukilpaa kentän laidalle kerääntyi katsomaan noin 6 000 katsojaa. Katsomossa oli myös silloinen tasavallan presidentti Urho Kekkonen, lisää Koivisto.

Vuorisalo osallistu myös arvokisoihin: Tukholmassa vuonna 1958 järjestetyissä EM-kisoissa hän oli 1 500 metrillä 5. jättäen esimerkiksi kaimansa Olavi Salsolan taakseen, 12. sijalle.  Menestykset eivät jääneet suinkaan vain 1950-luvulle, vaan Vuorisalo hallitsi 1 500 metrin juoksua vielä vuonna 1964.

Olavi Vuorisalo valittiin Suomessa vuoden urheilijaksi 1957. Samana vuonna hän oli ykkönen myös Suosituin suomalainen -äänestyksessä. Muita tunnettuja löylyläisiä urheilijoita ovat muun muassa ensimmäinen suomalainen olympiakävelijä Pekka Viljanen sekä keskimatkanjuoksija Markus Teijula.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Kirjastovirkailija Altti Koivisto katselee Olavi Vuorisalosta kertovaa näyttelyä yhdessä kummityttönsä Ainon kanssa. Kuva: Ragip Önsoy.