Kupittaa ja Varissuo mukana kisaamassa Vuoden kaupunginosan tittelistä

Arkistokuva vuonna 2016 järjestetystä Varissuon 40-vuotistapahtumasta.

Vuoden kaupunginosa -ehdotuksista ja niiden perusteluista käy ilmi, että kotiseuturakkaus kukoistaa ympäri Suomen. Ihmiset arvostavat kotikulmiaan kaikkialla ja haluavat tuoda alueen muidenkin tietoisuuteen.

KOTISEUTU. Kaikkiaan 200 ehdotuksessa Suomen parhaaksi kaupunginosaksi esitetään 90 eri kaupunginosaa peräti 29 eri kaupungista. Ennätysmäärä kaupunkeja sai tänä vuonna oman Vuoden kaupunginosa -ehdokkaansa.

Ehdotuksia Vuoden kaupunginosaksi saatiin enimmäkseen suoraan paikallisilta eli asukkailta itseltään. Erityisesti ehdotuksissa nousevat esille suomalaisten rakkaus lähiluontoon ja arvostus oman kaupunginosan lähipalveluita kohtaan.

– Ehdotuksissa on tänäkin vuonna laajoja ja hyvin perusteluja esityksiä, joista käy ilmi kaupunginosien yhteisöllisyys, historia ja asukastoiminnan monipuolisuus. Perustelut ovat arvokasta materiaalia myös kaikille alueella toimiville tahoille ja päättäjille, palkintoraadin puheenjohtaja Tuula Salo sanoo.

Turun seudulta mukana kilpailussa on vain Turun kaupunginosia: Kakola, Kupittaa, Martinmäki, Martti, Port Arthur ja Varissuo.

Hyvässä kaupunginosassa on toimintaa erilaisille ihmisille, mahdollisuus osallistua alueen kehittämiseen, turvallista elää ja hyvä yrittää. Avoin kansalaistoiminta – erityisesti asukkaiden, yhdistysten, yritysten ja kaupungin yhteistyö – lisäävät kotoisuutta ja hyvinvointia.

Palkinnolla Kotiseutuliitto korostaa kaupunginosien paikallistoimijoiden aktiivisuuden merkitystä kotiseudun viihtyvyyden ja yhteisöllisyyden rakentamisessa. Kilpailun pääkriteeri vuonna 2019 on kaupunginosien uudet toimintamuodot.

Vuoden kaupunginosa julkistetaan vuosittain elokuussa Valtakunnallisilla kotiseutupäivillä, tänä vuonna Tuusulassa 9. elokuuta. Vuoden kaupunginosa on valittu vuodesta 2001 lähtien – viime vuosina palkinnon ovat saaneet muun muassa Kauklahti, Vuosaari, Reposaari ja Hakunila.

Vuosaari-Seuran entinen puheenjohtaja Hanna-Kaisa Siimes kertoo, että valtakunnallisella tunnustuksella on merkitystä asukkaille.

– Valtakunnallinen tunnustus oli tärkeä symbolinen virstanpylväs Vuosaaren maineen ja identiteetin kannalta. Se innosti asukkaita fanittamaan omaa kaupunginosaansa ja vahvisti hyvää vuosaarelaista yhteishenkeä entisestään. Meille kotiseututyön tekijöille palkinto on tärkeäksi kannustukseksi jatkoa varten, toteaa Siimes Vuoden kaupunginosana vuonna 2017 palkitusta Vuosaaresta.