Kaupunginosaviikot käynnistyivät näyttävästi

Kaupunginosaviikkojen avajaisten juontajina toimivat Turun Flikka 2018 Paula Pukkinen, kaupunginvaltuutettu Alas Ali ja DaisyLadies ry:n ohjaaja Neriman Al Take. Kuvat: Ragip Önsoy.

Turun kaupunginosaviikot pyörähtivät tuttuun tapaansa käyntiin toukokuun alkupuolella. Runsaasta ohjelmatarjonnasta löytyy taas tapahtumia moneen makuun koko kesän ajan aina syyskuun alkupäiville asti.

TAPAHTUMAT. Kaupunginosaviikot starttasivat avajaisjuhlilla Eurooppa-päivänä, 9. toukokuuta. Tapahtuman juonsivat Turun Flikka 2018 Paula Pukkinen, DaisyLadies ry:n ohjaaja Neriman Al Take sekä kaupunginvaltuutettu Alas Ali.

Kaupunginosaviikkojen tuki ry:n hallituksen puheenjohtaja Hülya ”Hissu” Kytö.

Tilaisuudessa puhui Turun Kaupunginosaviikkojen tuki ry:n hallituksen puheenjohtaja Hülya ”Hissu” Kytö.
– Yhdistyksen tarkoituksena on edistää kaupunginosien asukkaiden osallistumista, yhteisöllisyyttä sekä kulttuurien kohtaamista. Turussa ja lähiympäristössä asuu ihmisiä monista eri kulttuureista. Näillä ihmisillä on erilaisia osaamisalueita. Kaupunginosaviikkojen yksi tärkeimmistä tehtävistä on tarjota heille mahdollisuus toteuttaa itseään, Kytö sanoo.
– Yhteisöllisessä toiminnassa tarjoutuu mahdollisuus tutustua toisiin ja verkostoitua. Mielestäni tämä tie on luonnollinen tapa sopeutua ja hyväksyä erilaisuutta. Ihmisiä ei voi kotouttaa, ihminen itse kotoutuu olemalla aktiivinen ja osallistumalla, lisää Kytö.

Kaupunginosista Halinen, Räntämäki ja Koroinen aloittivat juhlallisuudet yhteisellä tapahtumaviikollaan 12. – 18. toukokuuta. Viime viikolla vietettiin myös Länsi-Turun kaupunginosaviikkoa.

Kuluva viikko, 20. – 26. toukokuuta, on pyhitetty Kärsämäen tapahtumille. Torstaina 23.5. kaupunginosapäiväänsä viettää Runosmäki. Toukokuun viimeinen kaupunginosaviikko järjestetään 24. – 30. toukokuuta Nummenpakalla ja Itäharjulla.

Yhteisöllisyyttä ja esteettömyyttä
Kaupunkiympäristölautakunnan varapuheenjohtaja Olli A. Manni.

Tervehdyksensä avajaisiin toivat kaupunkiympäristölautakunnan varapuheenjohtaja Olli A. Manni sekä Turkuseuran toiminnanjohtaja Kati Leskinen.
– Euroopan kulttuuripääkaupunkivuodesta 2011 startanneet kaupunginosatapahtumat ovat sittemmin kehittyneet aivan omaksi kokonaisuudekseen. Koordinaattorina toimii Turun Kaupunginosaviikkojen tuki ry yhteistyössä Turkuseuran kanssa. Nämä tahot toimivat vapaaehtoisvoimin järjestettyjen tapahtumien taustalla, Manni kertoo.
– Olen toiminut nyt muutaman viikon Turkuseuran toiminnanjohtajana, eli melko tuore tekijä vielä. Seuran tehtävä on vaalia turkulaisuutta, upeaa historiaa sekä tietenkin pitää Turun lippua korkealla. Meillä on 19 kaupunginosaseuraa, jotka ajavat asukkaidensa etua muun muassa ottamalla kantaa kaava-asioihin ja järjestämällä virkistystoimintaa, toteaa Leskinen.

Turkuseuran tuore toiminnanjohtaja Kati Leskinen.

Leskinen muistuttaa, että vaikka paljon onkin saatu jo aikaiseksi, työ on vasta alussa.
– Tarvitsemme lisää yhteishenkeä voimistavia tapahtumia, jotka tuovat yhteisöllisyyttä kaupunkiin, Leskinen jatkaa.

Kynnys ry:n aluesihteeri Olli Nordberg lausui tilaisuudessa muutaman sanan esteettömyyden edistämisestä.
– YK:n vammaissopimuksessa sekä Suomen perustuslaissa on merkittynä vammaisten henkilöiden osallisuuden edistäminen sekä syrjäytymisen ehkäiseminen. Esteetön liikkuminen ja palvelujen saatavuus ovat osa tärkeitä yhdenvertaisuustavoitteita, jotka tulee ottaa huomioon myös kaupunginosaviikoilla, Nordberg kommentoi.

Hanttariehaa ja Itäharjun ajoja

Nummenpakan ja Itäharjun viikko käynnistyy perjantaina 24.5. Nummen kirjaston Kirjavinkkikioskilla ja Itäharjun Omakotiyhdistyksen järjestämällä Puistojoogalla. Lauantaina 25.5. on mahdollisuus päästä leiritunnelmaan Pop up -partioleirillä ja sunnuntaina laittaa jalalla koreasti Karaoketansseissa.

Hannunniitun koululla järjestettävässä helatorstain Hanttariehassa on ohjelmassa muun muassa vanhojen opetustaulujen huutokauppa kello 13.15. Esineitä pääsee katsomaan jo Hanttariehan aikana klo 12 lähtien. Avoimella huutokaupalla myytäviä tauluja on myös vanhasta Ristimäen kansakoulusta. Hinnat alkavat viidestä eurosta.

– Tuotto menee vanhempaintoimikunnan kautta koulun oppilaiden käyttöön. Varoja käytetään esimerkiksi luokkien omiin retkiin ja koulun yhteisiin tapahtumiin ja hankintoihin, Hannunniitun koulun vanhempaintoimikunnan rahastonhoitaja Maarit Karonen kertoo.

Historiallisissa Itäharjun ajoissa sen sijaan ihastellaan vanhoja kilpa-autoja ja -moottoripyöriä. Helatorstaina järjestettävässä tapahtumassa muistellaan vuosina 1955–1965 järjestettyjä Itäharjun ajoja, joissa kilpailivat monet kuuluisat suomalaiskuskit auton ratissa ja moottoripyörän selässä. Mukana ajoissa on vuoden 1970 ja sitä vanhempien vuosimallien autoja sekä vuoden 1972 ja sitä vanhempia moottoripyöriä. Näytösajot kaasutetaan reitillä Teollisuuskatu–Rautakatu–Ilmarisenkatu–Tierankatu.

Kaupunginosissa tapahtuu koko kesän ajan

Ensi kuun kaupunginosaviikot aloittaa Martti 3. – 9. kesäkuuta. 16.6. kaupunginosapäivää viettävät yhdessä Iso-Heikkilä ja Patterinhaka. Heti heinäkuun alussa kaupunginosiansa juhlistavat Paattinen ja Tortinmäki. Elokuussa järjestetään kaupunginosaviikot sekä Hirvensalossa että Maariassa. Kaupunginosien tapahtumavuoden huipentavat syyskuussa Varissuon kaupunginosaviikko ja Pansio–Pernon kaupunginosapäivät.

Yhdeksännen kerran järjestettävät Kaupunginosaviikot toteutetaan tänä vuonna teemalla Aktiivinen Turku. Eri kaupunginosissa perinteisesti keväästä syksyyn järjestettävät Kaupunginosaviikot ja -päivät esittelevät kaupunginosien omaleimaisuutta, paikallista identiteettiä sekä monikulttuurisuutta. Tänä vuonna Kaupunginosaviikot uudistaa ja laajentaa toimintaansa panostamalla erityis- ja vähemmistöryhmien osallisuuteen sekä vahvistaa yhteistyötään paikallisten yritysten kanssa.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

DaisyLadies tulkitsi kaupunginosaviikkojen avajaiskaraokessa Dirlandaa-kappaleen.

 

Maanantaina 27.5. kello 10.20 täsmennetty Turun Kaupunginosaviikkojen tuki ry:n ja Turkuseuran yhteistyötä koordinaattoreina.