Kalakamut opettaa lapsille saaristokulttuuria

Kalakamut
Laivan kapteenit Jonni ja Nelli pitivät paatin hallinnassa puhisevasta tuulesta huolimatta.

Kalakamut-konsepti on Paraisten kaupungin varhaiskasvatuksen ja Saaristomeren biosfäärialueen panostus, jolla pyritään osallistamaan lapset ja saamaan heidät kiinnostumaan ympäröivästä luonnosta ja ympäristöasioista.

PARAINEN. Kalakamut konsepti täyttää tänä vuonna kymmenen vuotta. Kalakamut-konseptin teema vaihtuu vuosittain, ja tänä vuonna teemana on saaristokulttuuri. Kuluva vuosi on poikkeuksellinen, koska aiemmista vuosista poiketen, toimintaan on palkattu projektivastaava. Projektia rahoittaa opetusministeriö kaupungin ohella. Projektivastaavana toimii Aija Mäkinen Paraisten kaupungilta, joka vetää Kalakamut-ohjelmaa lapsille. Ensi vuonna alkaa Kalakamujen kiertävä saaristokulttuurilabra. Tulevaisuuden Kalakamu toimintaa tullaan kehittämään lasten ideoiden ja ajatusten pohjalta. Mäkinen on ohjelmaa vetäessään aitiopaikalla kuulemassa lasten ideoita ja mielipiteitä.

Kalakamujen retki vie Satuniityn päiväkodin Hipsukat-ryhmän lapset pehmokalojen mukana suurelle saaristoseikkailulle mielikuvituksen voimin. Päiväkodin leikkihuone voikin yhtäkkiä olla suuri Nauvo, pienen soutumatkan jälkeen Korppoo ja Iniön kautta on hyvä purjehtia takaisin Paraisille.

Kalakamut
Aluksi tutustuttiin saaristoon taskulampun valossa.

Matkaaminen saaresta toiseen tapahtuu kumiveneellä, joka täytyy tietysti yhdessä tuumin ensin etsiä ja pumpata täyteen ilmaa. Kun mukaan on pienen arvuutteluleikin päätteeksi pakattu kaarnan palanen, purjeet ja kalastustamineet, voidaan nousta veneeseen ja pistää moottori pärisemään.

Toiminta kehittyy ja kehittää

Kalakamut toimintaa muunnetaan lasten ideoiden pohjalta kiertäväksi Saaristokulttuurilabraksi. Mukaan on tulossa ensi vuodesta lähtien esimerkiksi käsin veivattava puinen köydentekolaite.

Ennen meriseikkailua suuri hauki tutustui uusiin ystäviinsä.

– Kalakamut toimii koko Paraisten kaupungin alueella, mutta tämä on konsepti, jota mielellään voisi viedä muuallekin. Ehkä kalat voisi vaihtaa johonkin muuhun, tänne saaristoon ne sopivat, kertoo projektivastaava Mäkinen.

Kalakamut-retkellä lapset oppivat tärkeitä taitoja merellä käynnistä. Erilaiset arvuuttelu- sekä etsintäleikit matkan varrella kehittävät myös lapsen huomiokykyä ja nokkeluutta.

Lopuksi jokainen sai halata isoa haukea ja kertoa tälle, mikä oli kaikkein parasta suuressa saaristoseikkailussa. Purjelaivan kapteenina toiminut Jonni tykkäsi veneilystä ja kova uimari Nelli oli iloinen saadessaan hypätä veneestä veteen, eli siniselle peitolle maassa.

Topi Kanerva