Tuorlan tiedepäivillä tarjolla koko maailmankaikkeuden historia

KAARINA. Kaarinan Piikkiössä sijaitsevassa Tuorlan tiedekeskuksessa järjestetään lauantaina 18.5. kello 10–15 maailman muuttumiseen keskittyvä tiedepäivä. Koko perheen tapahtumaan on vapaa pääsy.

Tiedepäivän päätapahtuma on aikavaellusreitin avaaminen Tuorlan tiedekeskuksen läheisyyteen. Kyltitetty reitti esittelee monia tärkeitä tapahtumia alkuräjähdyksen ja nykypäivän välillä. Tähtitieteellisiä, geologisia ja biologisia virstanpylväitä kuvaava aikavaellus on suunniteltu avaamaan maailmanhistorian ja omankin kehityksemme mittakaavaa suurelle yleisölle.

1,38 kilometrin pituisella reitillä jokainen metri vastaa kymmentä miljoonaa vuotta. Kun miljoonat vuodet koetaan askeleina, käsittämättömätkin ajanjaksot uppoavat paremmin tajuntaan.

Perspektiiviä nykypäivään

Aikavaellus antaa myös perspektiiviä nykyisille elinympäristömme muutoksille. Vaikka maapallolla on tapahtunut aikojen saatossa monia mullistuksia, ovat nykymuutokset poikkeuksellisen nopeita.

– Kyllä se yhä itseäkin onnistuu yllättämään, että kuinka äskettäin vaikkapa me ihmiset itse olemme tänne ilmestyneet, pohtii Aikavaellusyhdistyksen puheenjohtaja, astrobiologi ja dosentti Kirsi Lehto.

– Näitä hyvin pitkiä ajanjaksoja ei kukaan pysty todella ymmärtämään kuin numeroina. Useimmille ne eivät kerro mitään. Me havainnollistamme asiaa aikavaellusreitillä ja kerromme kuinka tapahtumat ovat vaikuttaneet toisiinsa. Dinosaurukset esimerkiksi ehtivät aikanaan temmeltää täällä 13 metrin matkan ja kuolivat sitten asteroiditörmäyksessä. Iso ero ihmisen aikaan, joka kattaa vain viimeiset kolme senttiä.

Tiedepäivän aikana reitillä järjestetään useita asiantuntijoiden opastamia kävelykierroksia, jotka auttavat hahmottamaan maailman muutoksia. Metsäpolkuja ja hiljaisia teitä myötäilevä reitti on tiedepäivän jälkeen pysyvästi avoinna yleisölle.

Tiedepäivänä tiedekeskuksessa pidetään lyhyitä esitelmiä esimerkiksi maailmankaikkeuden muuttumisesta sekä elämän monimuotoisuudesta. Tarjolla on myös planetaarioesityksiä ja tiedepajoja, kirjamyyntiä, kahvia ja pientä purtavaa.

Nyt avattava reitti on lyhennetty ja reippaasti yksinkertaistettu versio Tuorlan ja Turun yliopistonmäen välillä kulkevasta pidemmästä, vajaan 14 kilometrin pituisesta urbaanista vaellusreitistä (www.aikavaellus.fi). Uusi lyhyt versio on suunnattu eritoten kouluikäisille.

Tapahtuman järjestää Aikavaellus ry yhteistyössä Turun yliopiston tiedekeskus Tuorlan ja Lasten yliopiston kanssa.