Teatris-aluefestarien parhaat löytyvät Kaarinasta ja Liedosta

TAPAHTUMAT. Liedossa 23. maaliskuuta pidetyillä Nuori Kulttuurin Teatris-festareilla esiintyi yli sata nuorta. Nuorten esityksiä oli saapunut arvioimaan raati, joka valitsi kolme parasta Jyväskylässä 24.–26. toukokuuta järjestettäville valtakunnallisille Teatris-festivaaleille.

Valituksi tulivat Piikkiön yhtenäiskoulun Eloisat-ryhmän Päivä kerrallaan (ohjaajana Teija Laukkanen), kaarinalaisen Joo-teatterin Oispa aina löllöntai! (ohjaajana Hanna Mäkinen) sekä Liedon nuorisotoimen Lietolaisia Sattumia (Daniil Harmsin tekstien pohjalta kootun esityksen on ohjannut Jussi Hernelahti). Lisäksi varasijalle valittiin Hanna Mäkisen ohjaama Fit/fat/hip/shit/drag/be/myboyfriend Kaarinasta.

Samat esitykset nähdään myös kansainvälisessä esittävän taiteen kaupunkitapahtumassa, FinFringessä, joka valtaa nuorten taide- ja toimintatalo Vimman lavan 11. toukokuuta. 10.–12.5. järjestettävän tapahtuman muita pääpaikkoja ovat Åbo Svenska Teater sekä kävelykatu.

Nuorten esityksiä Varsinais-Suomen Teatris-festareilla olivat arvioimassa freelance teatterikriitikko Frida Maria Pessi, lasten- ja nuorten teatteriohjaaja ja nuorisotyöntekijä Teresa Termonen ja näyttelijä, dramaturgi & valosuunnittelija Antton Kainulainen. He perustelivat ryhmien valintaa seuraavasti: ”Esitykset olivat valmiita ja hyvin koostettuja. Niistä välittyi esiintyjien vahva ryhmähenki ja innostus teatterin tekemiseen. Nuoret olivat rohkeita ja heittäytyivät hyvin vaativiinkin rooleihinsa, tukivat toisiaan ja onnistuivat välittämään teosten tunnelman myös yleisölle”.

Nuori Kulttuuri -toiminta kannustaa ja tukee lasten ja nuorten monipuolista harrastamista kulttuurin eri aloilla. Nuori Kulttuuri on kulttuurisen nuorisotyön muoto, jolla voidaan rohkaista, kannustaa ja innostaa nuoria kulttuurisiin harrastuksiin. Toiminta siirtyi kesällä 2017 Suomen Nuorisoseurojen hallinnoitavaksi ja sitä rahoittaa Opetus -ja kulttuuriministeriö. Lietoon sijoittuneen aluetapahtuman järjestäjinä toimivat Liedon kunnan nuoriso- ja kulttuuritoimi.