Eläkkeet turvattu ainakin 20 vuodeksi, mutta syntyvyyden lasku on iso uhka

Veritas Eläkevakuutuksen viestintäpäällikkö Jessica Ålgars ja toimitusjohtaja Carl Pettersson vakuuttavat, että eläkkeet on turvattu nykyjärjestelmällä pitkälle eteenpäin. Ongelmia on kuitenkin edessä, jos suomalaisten syntyvyys ei lähde kasvuun.

YHTEISKUNTA. Suomalaiset elävät yhä pidempään ja ovat aktiivisia myös eläkepäivillään. Samalla syntyvyys on jatkuvasti laskenut.

Veritas Eläkevakuutuksen toimitusjohtaja Carl Pettersson on huolissaan erityisesti alhaisesta syntyvyydestä, sillä jos suomalaiset eivät hanki lapsia, on koko hyvinvointiyhteiskunta uhattuna 20–30 vuoden päästä.

– Eläkejärjestelmämmehän on jo muuttunut muun muassa vaiheittaisella eläkeiän nostamisella. Tuoreimman pitkäaikaisennusteen mukaan eläkkeet on turvattu 20–30 vuodeksi eteenpäin, mutta jos suomalaisten syntyvyys ei lähde pian kasvuun, siitä eteenpäin tilanne on hankala, kertoo Pettersson.

Pettersson korostaa, että kyse ei ole pelkästään eläkkeistä.

– Alhainen syntyvyys on koko yhteiskuntaa koskeva asia, joka voi johtaa tulevaisuudessa vakaviin rahoitusongelmiin.

Kulttuuri

muuttunut

Tuoreen Väestöliiton tekemän tutkimuksen mukaan lasten hankinnan vastahakoisuuteen on erityisesti kaksi syytä. Toinen on perinteinen, talous.

– Osa nuorista pariskunnista haluaa vakiintua työelämässä ennen lapsen hankintaa. Halutaan taloudellisesti vakaa ja turvallinen tilanne, kertoo Pettersson.

Tähän syyhyn on vielä mahdollista löytää lääke, eli yhteiskunta voisi nykyistä tuntuvammin tukea lapsen hankintaa. Toiseen syyhyn, joka johtuu kulttuurimuutoksesta, on vaikeampi löytää vaikutuskeinoa.

– Isompi syy, miksi lapsia ei hankita niin nuorina kuin aiemmin, on suomalaisissa tapahtunut kulttuurimuutos. Nuoret haluavat elää aktiivista elämää, ja kokevat, että lapsi rajoittaa sitä liikaa. Tämä johtaa siihen, että lapsia hankitaan vasta myöhemmällä iällä, ja perhekoot ovat pienempiä kuin aiemmin, kertoo Pettersson tutkimuksen tuloksista.

Estääkö lapsi

aktiivisen elämän?

Aktiivista elämää haluavat nuoret matkustavat, harrastavat yhä enemmän jopa extreme-lajeja ja haluavat muutenkin olla vapaita tekemään nopeitakin päätöksiä elämässään. Moni ajattelee, että lapsi ei mahdu tällaiseen elämäntapaan mukaan. Jotkut pariskunnat ovat jopa kertoneet tehneensä ratkaisun olla hankkimatta lapsia ylipäätään.

– En ole kuullut vielä keneltäkään tähän ratkaisuesityksiä. Meidän pitää tietenkin kunnioittaa ihmisten yksilöllisyyttä ja yksilöllisiä ratkaisuja – ei ketään voi painostaa lasten hankintaan. Mutta jos tilanne jatkaa kehittymistään tähän suuntaan, ei suomalaisten syntyvyys lähde kasvuun, mikä on tosiaan todella vakava paikka yhteiskuntamme toiminnan rahoitukselle, pohtii Pettersson.

Estääkö lapsi todellakin aktiivisen elämäntavan? Sitä sopii pohtia. Mutta kuten Carl Petterssonkin totesi, jokainen pariskunta tekee tietenkin oman yksilöllisen ratkaisunsa.