Kasvukauden siunaustilaisuus on pyhitetty Kaiturin tilan lukulehmille

Hemminki Maskulainen 400 vuotta

MASKU. Vuonna 2019 on kulunut 400 vuotta virsirunoilija Hemminki Maskulaisen kuolemasta. Maskun kirkkoherra Hemmingus Henrici oli 1600-luvun alun merkittävimpiä suomen kirjakielen viljelijöitä ja kehittäjiä. Nykyisessä virsikirjassa on edelleen 45 Hemmingin suomentamaa tai sanoittamaa virttä.

Sunnuntaina 5. toukokuuta kello 16 alkaen Maskussa, Kaiturin tilalla järjestettävä kasvukauden siunaustilaisuus on ensimmäinen juhlavuoden tapahtuma Masku-Seura ry:n Leader-hankkeessa. Hanke saa rahoitusta Varsin Hyvä ry:n kautta.

Tilaisuus on suunnattu kaikenikäisille. Se pitää sisällään seurakunnan ja Maskun maamiesseuran puheenvuorot, Hemmingin virsiä Pakaisten Puhaltajien säestyksellä ja kylvötoimituksen, johon vieraat saavat osallistua. Kohokohtana itse Hemminki Maskulainen on luvannut tulla lukemaan Raamatun lauseita Kaiturin tilan lukulehmille. Hemminki myös siunaa tulevan kasvukauden. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu.

Järjestelyissä ovat mukana Masku-Seura ry, Maskun seurakunta, Maskun maamiesseura sekä maa- ja kotitalousnaiset ja Kaiturin tila.

Suomen maatalousmuseo Sarkan vuoden 2019 kesäkohteeksi valitsemalla Kaiturin tilalla tehdään ansiokasta työtä maaseudun ja sen historian elävöittämiseksi. Tilan vanhat ja asiantuntevasti kunnostetut rakennukset huokuvat maaseudun historiaa, josta riittää myös monia tarinoita kerrottavaksi. Tila on yksityiskoti, johon vierailijoilla on mahdollisuus tulla tutustumaan kesäisin opastusaikoina ja tilauksesta vuoden ympäri. Kauniin ympäristön lisäksi tilalla ovat esillä maatilan eläimet, lehmät, lampaat, kanat, siat ja kanit.

Ympäristö on täynnä perinnettä, mutta katse on vankasti tulevaisuuteen. Yhteistyötä eri tahojen kanssa tehdään aktiivisesti lastenkirjallisuuden ja lukuharrastuksen tukemiseksi ja esilletuomiseksi. Tästä esimerkkinä tuttujen lastenkirjojen maailmaan sisustetut luhtiaitan huoneet sekä lukulehmätoiminta. Toiminnassa korostuvat vahvasti myös ekologiset arvot maatalouden realiteetteja unohtamatta.

Sarka valitsi kesän etänäyttelynä toimivan Kesäkohteen nyt kahdettatoista kertaa. Kesäkohteen valinnan tarkoituksena on nostaa maataloushistorian harrastuksen arvostusta sekä tuoda esiin maaseudun arvokkaita kohteita, hienoja kokoelmia ja hyvin hoidettuja historiallisia ympäristöjä.