Viihtyisää asumista Kousantorneissa

As Oy Kousantornien hallituksen puheenjohtaja Ilmo Heino on viihtynyt Varissuolla yli 20 vuotta. Ainoastaan joidenkin palvelujen poistumisesta alueelta hän on pahoillaan: ”Myös apteekin muutto liikekeskuksesta huoltoaseman yhteyteen oli huono siirto, sillä täällä asuu paljon vanhempaa ikäluokkaa, jotka palvelua enimmäkseen käyttävät. Nyt he joutuvat kävelemään apteekkiin vilkkaan tien vartta pitkin.” ihmettelee Heino. Kuva: Ragip Önsoy.

Varissuolla sijaitsevan As Oy Kousantornien hallitukseen on valittu viisi jäsentä ja kaksi varajäsentä yhtiöjärjestyksen mukaan. Haastattelimme taloyhtiön puheenjohtajana 10 vuotta toiminutta Ilmo Heinoa yhtiösovusta ja hyvästä hallintotavasta.

ASUMINEN. As Oy Kousantornien hallituksen puheenjohtajana kymmenen vuotta toiminut Ilmo Heino näkee taloyhtiönsä tilanteen hyvänä. Vuonna 1984 Varissuolle valmistuneet Kousantornit ovat hyvässä kunnossa ja yhtiön talouskin vakaalla pohjalla.

Heino johtaa hallitusta, joka tekee taloyhtiötä koskevat päätökset. Hallitus toimii myös sopijaosapuolena taloyhtiön ostaessa esimerkiksi isännöinnin, kiinteistöhuollon ja siivouksen palveluja.

Taloyhtiön arki sujuu Heinon mukaan hyvässä yhteisymmärryksessä.
– Joskus on jouduttu huomauttamaan meluhaitoista, mutta nekin on saatu keskustellen sovittua. Mitään riitoja ei ole taloyhtiössä ollut sinä aikana, kun olen täällä reilun 20 vuoden ajan asunut.

Remontteja Kousantorneihin ei ole tulossa lähiaikoina.
– Viime kesänä vaihdettiin ikkunat ja sitä ennen on suoritettu julkisivun korjaustöitä. Kaikki työt ovat sujuneet suunnitelmien mukaan. Ikkunaremonttiin oltiin asukkaiden keskuudessa tyytyväisiä, sillä veto väheni ja liikenteen melu ei tule enää sisälle asti, kertoo Heino.

Yhtiö on tullut useampaan kertaan julkisuuteen Varissuon jouluvalokilpailun voittajana.
– Olemme osallistuneet jouluvalokilpailuun aktiivisen hallituksemme johdolla nyt neljänä vuotena ja joka kerta on tullut menestystä, iloitsee Heino.

Koulutusta hallitusjäsenyyteen

Kousantorneissa on kiinnitetty huomiota Kiinteistöliiton, Isännöintiliiton, Kiinteistöalan hallitusammattilaisten ja oikeusministeriön yhteistyönä julkaistuun Taloyhtiön hyvä hallintotapa -suositukseen.

Puheenjohtajana Heino on kannustanut hallituksen jäseniä osallistumaan esimerkiksi Kiinteistöliiton järjestämiin koulutuksiin, jotka ovat maksuttomia jäsentalojen hallituksille.
– Olemme innostaneet jäseniä osallistumaan koulutuksiin, joita Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi jäsentaloilleen järjestää. Perehdytämme myös uusia jäseniä hallituksemme toimintaa, Heino toteaa.

Hallitus kokoontuu taloyhtiön yhteisissä kerhotiloissa. Samoihin tiloihin sijoittuu myös kaksi kertaa vuodessa pidettävä yhtiökokous.
– Kaikkien asukkaiden varattavissa olevassa kerhotilassa on järjestetty myös monenlaisia tapahtumia kuten taloyhtiön yhteisiä tai asukkaiden omia juhlia. Kohtaamispaikkana toimivassa kerhohuoneessa toimii myös kirjasto, josta jokainen yhtiön asukas voi lainata kirjoja, jatkaa Heino.

Toiveissa monimuotoisempi hallitus

Taloyhtiön hallitus kaipaisi kipeästi nuoria sekä naispuolisia jäseniä.
– Hallitus on edustanut jonkun aikaa jo vanhempaa ikäluokkaa. Viime kokouksessa ilahduimme kahdesta uudesta hallituksen jäsenestä, jotka ovat meitä muita nuorempia. Sieltä saattaa löytyä vaikka hallitukselle uusi puheenjohtaja, kuka tietää? Heino hymyilee.
– Lisäksi hallituksemme on tällä hetkellä miespainotteinen. Viiden jäsenen ja kahden varajäsenen joukossa on vain yksi nainen. Heiltä kaivattaisiin myös aktiivisuutta taloyhtiön yhteisten asioiden eteen, lisää Heino.

Katariina Mäkinen-Önsoy