Rasisminvastainen viikko on tulvillaan tapahtumia

Rasisminvastaista viikkoa vietetään samanaikaisesti ympäri maailmaa 18.–24. maaliskuuta. Turussa on teemaviikon aikana tarjolla muun muassa musiikkia, elokuvia ja keskusteluja.

TAPAHTUMAT. Vuonna 2019 rasisminvastainen viikko keskittyy erityisesti yhteisöihin, työpaikkoihin ja päättäjiin. Yhdenvertaiset valinnat ja toiminnat parantavat kaikkien viihtyvyyttä ja elämänlaatua.

Maanantaina 18.3. kello 9.30 Vimmassa on keskustelutilaisuus, jonka aiheena on Rasismi ilmiönä Suomessa. Keskustelun alustajana toimii tutkija Antti Kivijärvi.

Teeman mukaisia lyhytelokuvia voi katsella pääkirjastossa 20.3. kello 10 ja 13. Elokuvien jälkeen keskustellaan niiden herättämistä ajatuksista. Turun ruotsinkielisessä Zabadakissa sekä Varissuon ja Lausteen nuorisotiloilla järjestetään pitkin viikkoa työpajoja, ruokailua, elokuva- ja keskusteluhetkiä.

Keskiviikkona 20.3. kello 17–20 järjestetään Varissuolla perinteinen Rasisminvastainen juhla Yhdessä-yhdistyksen tiloissa. Ohjelmassa on vuoden 2018 pakolaismieheksi valitun Ahmad Hosseinin pitämä avajaispuhe, tanssia ja musiikkia sekä ruokaa eri kulttuureista. 

Rasisminvastaisen juhlan tarkoituksena on vastustaa rasismia ja syrjintää tuomalla yhteen ihmisiä eri kulttuureista ja taustoista tanssiesitysten, musiikin ja hyvän ruoan pariin. Rasisminvastaisella juhlalla mahdollistetaan kohtaamisia, luodaan yhteisöllisyyttä, avoimuutta ja positiivista kanssakäymistä. 

Rasisminvastainen viikko sijoittuu 21. maaliskuuta vietettävän YK:n rasisminvastaisen päivän ympärille. Suomessa viikkoa on pitkään koordinoinut Suomen Punainen Risti. Rasisminvastaisella viikolla edistetään yhdenvertaisuutta ja haastetaan kaikki ottamaan aihe käsittelyyn. Viikon aikana järjestetään useita tapahtumia, kuten seminaareja, keskustelutilaisuuksia, teemallisia työpajoja sekä erilaisia yleisötapahtumia ympäri Suomea. Viikon aikana muistutetaan jokaisen vastuusta puuttua rasismiin sitä kohdatessaan. 

Rasismi Veks! -päätapahtuma järjestetään Kupittaan urheiluhallilla torstaina 21.3. kello 12–15. Esiintyjinä tapahtumassa ovat rap-artisti Hassan Makal ja X Factorista tutuksi tullut Raid Amiri.

Tapahtumassa on mukana yli 20 yhdistystä ja toimijaa, jotka esittelevät omaa toimintaansa. Aiheina toimintapisteillä ovat muun muassa syrjinnän tunnistaminen ja siihen puuttuminen, omien rajojen sanoittaminen, lukutaito sosiaalisessa mediassa ja sanataiteella vaikuttaminen. Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton.