Mielipide: Koulusta pois ja lakkoilemaan?

MIELIPIDE. Haluatko lapsesi osallistuvan poliittiseen mielenilmaukseen kesken koulupäivän?

Perjantaina järjestetään mielenilmaus nimeltä ”ilmastolakko”, johon esimerkiksi Turku oikein rohkaisee osallistumaan. Turun koulutoimenjohtajan mukaan ilmastolakko on lapsen perustuslaillinen oikeus. Heidän mukaansa vastaavia tempauksia nähdään jatkossakin, mistähän aiheista? Lihalakko? Rajat kiinni? Autot pois teiltä? Hyvin kummalliseltahan tämä vaikuttaa, että koulumaailma alkaa ottamaan 1970-luvun kaltaista ideologista roolia perusopetuksen kustannuksella.

Lakkoon osallistuessa voi joissakin kouluissa pitää vapaata. Raseko pyytää oppilaita oikein ottamaan selfien, jolla läsnäolo voidaan todistaa. Ihmettelyn ohella pitää kuitenkin nostaa hattua Naantalin. Raision ja Kaarinan kouluille, joista ainakin osa katsoo peruskoululaisten olevan oppivelvollisuuden alaisia, eikä heillä siten ole lakko-oikeutta. Jos koulusta ollaan poissa, siitä merkitään poissaolo kuten muinakin päivinä.

Luulisi, että muidenkin koulujen ydintehtäviin kuuluisi opetus, eikä lasten poissaolo lakkoilun vuoksi milloin mistäkin aiheesta.

Vilhelm Junnila (ps)

varakansanedustaja, kansanedustajaehdokas