Merimaskun kirkon historia kirjan kansissa

Paikallishistoriaa kirjoitetaan pala palalta

HISTORIA. Merimaskulta puuttuu vielä oma historiateoksensa, mutta se ei suinkaan tarkoita, että Merimaskun historiaa ei löytyisi lainkaan painettuna. Pala palalta sitä löytyy erilaisissa kirjoituksissa ja pienemmissä teoksissa. Yhtä osaa tästä puutteesta paikkaa ansiokkaasti juuri ilmestynyt Visa Auvisen kokoama kirja Merimaskun kirkko vuosien saatossa.

Tähän asti Merimaskun kauniista puukirkosta on ollut ainoastaan kirkosta vapaasti saatavana ollut vaatimaton lehtinen. Lehtisen on koonnut nyt eläkkeellä oleva kirkkoherra Matti Huovinen ja sen näkökulma on enemmän kirkollinen, kuin rakennushistoriallinen.

Visa Auvisen teos paneutuu paitsi itse kirkkorakennuksen historiaan, myös erittäin tarkasti kirkon esineistöön ja niiden historiaan. Esineiden historian kautta avautuu myös kirkon koko historia aina vuodesta 1648. Kirjan runsas kuvitus helpottaa tekstin lukemista ja niissä näemme sellaisiakin esineitä ja paikkoja kirkosta, joita tavallinen kävijä ei pääse näkemään. Näin on taas yksi askel otettu eteenpäin Merimaskun kattavan historiateoksen saamiseksi luettavaksemme.